latinica  ћирилица
15/09/2021 |  13:05 | Аутор: СРНА

Човић писао представницима међународне заједнице

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић данас је упутио писмо представницима међународне заједнице у БиХ како би их информисао о тренутној политичкој ситуацији, Изборном закону и ограниченим уставним измјенама, те потребним корацима за напредовање БиХ.

У писму је Човић навео да прилике у којима се налази БиХ захтијевају да пажња буде посвећена кључним реформама.

- Имајући то у виду, позивам на вашу пажњу и помоћ док радимо на измјенама и допунама Изборног закона БиХ, процесу који мора бити довршен у предстојећа три мјесеца ове неизборне године и који захтијева ограничене уставне реформе. Постојећа дискриминација у нашем систему мора коначно бити елиминисана, а једнакост обезбијеђена и заштићена. Ово је "критична компонента" одржавања избора 2022. године - наводи се у писму.

Према његовим ријечима, не може се оспорити чињеница да Изборни закон мора бити озбиљно схваћен и хитно ријешен.

Он тврди да су све политичке странке Хрватског народног сабора спремне да се активније укључе у конструктиван дијалог о повећању функционалности Федерације БиХ и БиХ у цијелости, када се успјешно заврши измјена Изборног закона током ове године.

Човић је, између осталог, скренуо пажњу на "недавно фабриковане математичке информације" које се односе на заступљеност или незаступљеност у појединим органима власти, које су стављене пред представнике међународне заједнице у БиХ.

- Жалости ме да неки домаћи политички фактори још не схватају озбиљност ситуације, нити нашу одговорност и бенефиције искорака који можемо предузети, бавећи се више подстицањем дестабилишућих политичких наратива и уништавањем темеља БиХ, која почива на принципу конститутивности и легитимности представљања - истакао је Човић у писму објављеном на веб-страници ХДЗ-а БиХ.

Човић сматра да ће постизање договора о Изборном закону позитивно утицати и на функционисање Федерације БиХ, као значајан корак у исправном смјеру.