latinica  ћирилица
15/09/2021 |  13:42 ⇒ 14:15 | Аутор: СРНА

Поштанска марка "50 година од Гaлерије до Музеја савремене умјетности"

У Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бањалуци данас је промовисана поштанска марка "50 година од Галерије до Музеја савремене умјетности".
50 година од Галерије до Музеја савремене умјетности - Фото: СРНА
50 година од Галерије до Музеја савремене умјетностиФото: СРНА

Аутори поштанске марке, која је промовисана данас поводом затварања изложбе под називом "Од Галерије до Музеја", јесу дизајнер Музеја савремене умјетности Републике Српске Немања Мићевић и дизајнер "Пошта Српске" Небојша Ђумић.

"Поште Српске" издале су филателистичко издање поштанске марке посвећене обиљежавању 130 година од подизања зграде Старе аустроугарске жељезничке станице у Бањалуци, у којој се Музеј налази, те прослави 50 година од оснивања институције.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић изразила је задовољство што су "Поште Српске" одлучиле да поводом 50 година јубилеја Музеја савремене умјетности издају филателистичко издање поштанске марке које додатно наглашава ову посебну годину за Музеј.

- Ово је посебно значајно јер наша сарадња са `Поштама Српске` на овај начин наставља и што је након пригодне поштанске марке која је издата поводом нашег учешћа на Венецијанском бијеналу, сада уприличило издање које додатно наглашава 50 година од оснивања институције, али и 130 година од подизања зграде у којој се Музеј налази - рекла је Вујковићева.

Извршни директор "Пошта Српске" Миленко Вучета рекао је данас на конференцији за новинаре поводом промоције поштанске маркице да "Поште Српске" редовно прате и подржавају обиљежавање манифестација културе, важних историјских догађаја и јубилеја, спортских дешавања, љепота флоре и фауне, те издавањем пригодних и редовних поштанских марака теже да оставе трајни подсјетник на те догађаје.

Вучета је рекао да је поштанска марка штампана у тиражу од 10.000, да је њена номинална вриједност 0,90 КМ, те да је данашњом промоцијом у оптицају.