latinica  ћирилица
15/09/2021 |  14:11 ⇒ 14:42 | Аутор: СРНА

Модрича се одужила солунским добровољцима

Модрича се одужила солунским добровољцима, порука је са данашње прославе Дана српског јединства, слободе и националне заставе.
Модрича - Фото: СРНА
МодричаФото: СРНА

Предсједник Општинског удружења потомака и поштовалаца ратних добровољаца 1912-1918. године Вид Благојевић рекао је да је са простора Модриче у судбоносној побједи у Првом свјетском рату учествовало око 300 бораца и да је у част солунским добровољцима у градском парку подигнуто спомен-обиљежје.

Према његовим ријечима, Модрича се учесницима у пробоју Солунског форнта одужила и називом улице у центру града.

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић рекао је да је захваљујући солунским борцима до данас сачувано српско јединство које је омогућило да садашње генерације под националном заставом уживају слободу.

- Порука на данашњи дан је да морамо водити рачуна о нашој историји, прецима и ономе шта су дали да бисмо данас живјели слободно - рекао је Радуловић.

Поводом данашњег празника положено је цвијеће код спомен-обиљежја солунским добровољцима и централног спомен-обиљежја погинулима у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.

Обиљежавању су присуствовали представнци Скупштине општине, Општинске борачке организације и потомци солунских добровољаца.

Србија и Српска заједнички прослављају празник српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра, на дан када су српске и савезничке јединице у Првом свјетском рату пробиле Солунски фронт.