latinica  ћирилица
15/09/2021 |  15:44 | Аутор: СРНА

Кошарац незадовољан радом Правног тима за Трговску гору

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац упутио је данас ургенцију за интензивирање активности Правног тима на изради стратегије правне заштите интереса БиХ у вези са питањем одлагања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на локацији Трговска гора у Хрватској.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је подсјетио да је на претходним састанцима Координационог тијела са представницима Правног и Експертског тима, радних тијела које је именовао Савјет министара за рјешавање проблематике изградње спорног одлагалишта на Трговској гори, закључено да све институције треба да уложе максималне напоре и у складу са својим надлежностима допринесу рјешавању овог отвореног питања.

- Незадовољан сам степеном реализације обавеза Правног тима, посебно узимајући у обзир чињеницу да Експертски тим, у складу са својим задужењима, активно ради на испуњавању постављених циљева и задатака, те континуирано комуницира са надлежним тијелима у Хрватској о предметној проблематици - навео је Кошарац у допису упућеном предсједавајућем Правног тима Жељку Богуту.

Кошарац је поново указао на значај оспоравања намјере Хрватске да у непосредној близини границе са БиХ изгради спорно одлагалиште, те истакао да је недопустиво да изостане правни третман свих отворених питања у овом случају.

- Правни тим, од формирања до данас, својим активностима не прати темпо Експертског тима. Разочаран сам чињеницом да нам до данашњег дана нисте упутили ниједан акт којим нас обавјештавате о спроведеним активностима и оствареном напретку у раду тијела којим предсједавате - истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да је о застојима у раду Правног тима обавијестио и Савјет министара на сједници 23. јуна.

- На састанку радних тијела за Трговску гору 7. јула информисан сам да су постојећи проблеми у оквиру Правног тима превазиђени, те да су јасно успостављена задужења и рокови за њихово извршавање, али и да ће ускоро бити завршена правна стратегија. Нажалост, до данас се то није десило - рекао је Кошарац.

Он је поновио да је потенцијално одлагалиште на Трговској гори директна пријетња животу и здрављу становништва у 13 општина у сливу ријеке Уне, али и животној средини на знатно широј територији.