latinica  ћирилица
15/09/2021 |  17:09 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Дан српског јединства у школама Српске (ВИДЕО)

Интонирањем химни Српске и Србије и часом о историјским личностима и догађајима који су допринијели слободи, независности и јединству српског народа, Дан српског јединства слободе и националне заставе први пут је обиљежен и у основним и средњим школама Републике Српске.
Дан српског јединства у школама - Фото: РТРС
Дан српског јединства у школамаФото: РТРС

На овај датум обиљежава се и пробој Солунског фронта.

- Други час је наша школа са својим тимом посветила разговору са ученицима о важним догађајима и личностима, важним за историју српског народа - рекла је Невена Ђукић, наставница историје у ОШ "Доситеј Обрадовић" Бањалука

- Школе Српске и Србије заједнички обиљежавају овај датум јер имамо заједничку историју и важно је да је обиљежимо и са ове и са оне стране Дрине, због наше богате историје - додаје директор  ОШ "Доситеј Обрадовић" Горан Ковачевић.

А колико ученици знају о Солунском фронту?

- Након албанске голготе српска војска је након одмора и опоравка на Крфу, француским бродовима пребачена на Солунски фронт.

Српска војска је након дуге борбе заједно са француском војском 15. септембра 1918. извршила пробој Солунског фронта а 1. новембра је ослобођен Боград - испричала је Катарина Кудрић, ученица деветог разреда ОШ "Доситеј Обрадовић" Бањалука.

- Најзначајније личности у пробоју Солунског фронта су војвода Степа Степаноић, Петар Бојовић, Живојин Мишић - додаје такође ученица деветог разреда ове школе Матеа Млинаревић.

Очувању националног идентитета и вриједности у образовном и васпитном процесу допринијеће и нови Приручник за наставнике који у основној школи предају предмете од националног значаја.