latinica  ћирилица
15/09/2021 |  17:45 ⇒ 17:46 | Аутор: СРНА

Епископ Фотије: Црква празник српског јединства види као светосавску мисију у народу

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије изјавио је данас да Дан српског јединства, слободе и националне заставе Српска православна црква види као светосавску мисију у народу.
Епископ Фотије - Фото: СРНА
Епископ ФотијеФото: СРНА

- Црква овај празник види као мирење браће, мирење нашег народа, тражење заједничких ставова и интереса, очувања културе, вјере, писма, традиције и културног идентитета - рекао је владика Фотије на прослави националног празника у Брчком.

У Брчком је одржан заједнички састанак представника Срба у извршној и законодавној власти дистрикта са епископом Фотијем, свештенством СПЦ, те представницима удружења проистеклих из рата и оних која баштине традицију српског народа, објављено је на сајту Епархије зворничко-тузланске.

Како се наводи, на овај начин је из Брчког послата порука да су брчански Срби дио српског народа и да им је заједнички циљ јединство, слобода, заштита културе и ћирилице.

Након парастоса погинулима који је служен пред Спомеником српским браниоцима Брчког, у храму Успења Пресвете Богородице у Српској Вароши, уз саслужење владике Фотија, служен је молебан за српско јединство и слободу.

У изјави за медије, владика Фотије је истакао значај очувања духа заједништва, да људи посматрају једни друге као брат брата, а указао је и на неопходну политичку културу дијалога и тражења заједничких рјешења.

По благослову епископа Фотија, у свим архијерејским намјесништвима Епархије зворничко-тузланске СПЦ обиљежен је Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Србија и Српска заједнички прослављају празник српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра, на дан када су српске и савезничке јединице у Првом свјетском рату пробиле Солунски фронт.