latinica  ћирилица
15/09/2021 |  19:00 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Тојагић: Ухапшена три лица, трага се за Зељковићем (ВИДЕО)

Због сумњи у злоупотребе у процесу јавних набавки у току пандемије лишена су слободе три лица – Славко Бојић, Саша Марковић и Драган Дубравац, а за директором Института за јавно здравство Републике Српске Браниславом Зељковићем се трага, потврдила је за РТРС портпаролка Републичког јавног тужилаштва Драгица Тојагић.
Претрес у Институту за јавно здравство Републике Српске - Фото: РТРС
Претрес у Институту за јавно здравство Републике СрпскеФото: РТРС

Како наводе из Тужилаштва, претпоставља се да се Зељковић налази на подручју Бањалуке.

Акција је још у току, па би више информација требало да буде познато сутра.

Испред Института данас уобичајена слика, али иза, код теретног улаза, возила Министарства унутрашњих послова дала су наслутити присуство полиције у згради.

- Припадници МУП-а Републике Српске по налогу Републичког јавног тужилаштва – посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала, врше претресе на више локација Института за јавно здравство и више приватних фирми - саопштила је Драгица Тојагић, секретар Републичког јавног тужилаштва Републике Српске.

Уз ову штуру информацију из Републичког тужилаштва и потврда да се истрага спроводи због сумње у незаконитост радњи Института у поступцима јавних набавки медицинске опреме и да ће детаљи бити познати тек по окончању претреса.

Из Министарства унутрашњих послова о свему се нису оглашавали, као ни из Института за јавно здравство. За коментар није био доступан ни директор ове установе Бранислав Зељковић.

Нема ни званичних информација о евентуалним хапшењима.

Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, чији је кадар директор Института за јавно здравство, све је коментарисао телефонски кратко из Београда, гдје прославља Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Питали смо га и о тренутној локацији на којој је Бранислав Зељковић.

- Ја колико знам он је данас на неким медицинским третманима ван земље и сутра се враћа. Али нам ништа неће покварити Дан српског јединства и заставе и они који су то намјеравали, неће успјети - истиче Стевандић.

Стевандић истиче и да иза свега постоји сценарио, али ко је иза сценарија, тврди, свеједно му је, јер ће пропасти.

На новинарско питање случај је коментарисао и предсједник СНСД-а Милорад Додик. Каже да би Тужилаштво требало да ради свој посао и да подржава процесуирање оних који су се огријешили о закон, али напомиње - правосуђе ће се поново инкриминисати, ако се испостави да од цијеле приче нема ништа.

- Тај поступак, колико сам ја могао да чујем, а све сам чуо овдје у Скупштини, прича, истрага о томе се врши већ дуже вријеме. Ако бих ишта могао да приговорим то је - куд сте нашли на данашњи дан? Шта на крају, за два мјесеца, кад се покаже да је то ништа, није тачно, шта ћемо онда? Ко ће онда одговарати? Ко је одговоран онда зашто су то учинили? Ја бих волио да они буду у праву па да докажу ту кривицу, али ћу бити веома критичан ако се то не докаже - категоричан је Додик.

Осим просторија Института претрес је обављен и на више локација приватних предузећа.

Између осталих, претресене су и просторије туристичке агенције Travel4Fun. Та агенција уз фирму Промединг из Лакташа била је дио конзорцијума са којим је Институт прошле године набавио медицинску опрему у вриједности већој од два милиона марака.