latinica  ћирилица
15/09/2021 |  20:19 ⇒ 20:20 | Аутор: sputniknews.com

Оливер Стоун: Да није Путина, Русија би била вазал Америке

Предсједник Русије Владимир Путин спријечио је да се Русија претвори у "вазала" Сједињених Америчких Држава, рекао је познати амерички режисер Оливер Стоун.
Оливер Стоун и Владимир Путин (Фото: Komandir/Courtesy of SHOWTIME) -
Оливер Стоун и Владимир Путин (Фото: Komandir/Courtesy of SHOWTIME)

- Сједињене Америчке Државе су могле постати партнер Русије, али то се није догодило због новца. На Вол Стриту су одлучили да Русију треба освојити, преузети бизнис. Појавили су се сви ти олигарси. Путин је почео да се супротставља томе, да штити земљу. Да није било њега, Русија би била уништена, претворила би се у америчког вазала - рекао је Стоун у интервјуу за телевизију “Русија 24“.

Према његовом мишљењу, да је Русија постала њихов “вазал“, то би било горе за цијели свијет, па и за саме Сједињене Америчке Државе, јер би постајале све “моћније, претвориле би се у тиранију“.

- Нико не би требало да има превише моћи. То је само закон природе – мора постојати баланс - истакао је он.

Како је додао, Русија и САД могле би да сарађују у борби против ковида 19, као и у производњи “чисте енергије“, користећи, између осталог, нуклеарну енергију Русије.

Истовремено, режисер сматра да су САД заинтересоване за постојање спољног противника како би снабдијевале наруџбинама свој огромни војно-индустријски комплекс. У тој улози су биле земље попут Венецуеле, Ирана, Кубе.

- Зашто оне не могу да се зауставе? Зато што је у игри велики новац. Новац и споразуми. Није ствар у Русији. Да није Русије, пронашли би другог непријатеља - појаснио је он.

Како је раније саопштено, Стоун се још у децембру прошле године вакцинисао руском вакцином против вируса корона “Спутњик Ве“.