latinica  ћирилица
15/09/2021 |  22:03 ⇒ 22:11 | Аутор: РТРС

Пале: Парадом тробојки обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)

Студенти Универзитета у Источном Сарајеву, ученици Средњошколског центра Пале и бројни Паљани парадом тробојки обиљежили су Дан српског јединства.
Парада тробојки на Палама - Фото: РТРС
Парада тробојки на ПаламаФото: РТРС

Из колијевке Републике Српске отишла је јасна порука: "Срби, уједините се око својих тробојки, да коначно станемо под исто небо, исту заставу и једну државу".

Иако живи са друге стране Дрине, Мирко Матић, студент Филозофског факултета на Палама, раме уз раме са колегама под истом заставом слави празник српског јединства. Пале су, каже, његов други дом.

Парада тробојки на Палама (Фото: РТРС)

- Диван осећај, ја сам овде нашао други дом. Моја Лозница то је моја кућа, али овде се осјећам тако дивно, овде сам нашао пријатеље па погледајте ово, погледајте омладину, Пале и Источно Сарајево су заиста град младих - истакао је Матић

Колона која је водила ка Студентском тргу и храму Светог архангела Гаврила, још једном је подсјетила на значај јединства, слободе и националне заставе. За културно-умјетнички програм побринули су се ученици и професори Средњошколског центра Пале.

Парада тробојки на Палама (Фото: РТРС)

- Иза нас стоје млади људи, студенти, средњошколци и наши пријатељи. Дошли смо заједно да се окупимо око своје тробојке. Једна од јаких порука коју желимо да пошаљемо из колијевке Републике Српске са пала јесте Срби уједините се око својих тробојки да коначно станемо под исто небо и исту заставу и једну државу - нагласио је један од организатора Филип Матић.

Ово је врло битан дан за Пале и Паљане, с обзиром да је овдје настала Република Српска, поручили су из локалног парламента.

- Чувајмо Српску, чувајмо тробојку и не дозволимо да нас ико икада разједини - поручио је замјеник начелника општине Пале Срђан Бутувија.

Владе Српске и Србије одлучиле су да Дан српског јединства, слободне и националне заставе заједнички празнују 15. септембра, на дан када је прије 103 године у Првом свјетском рату пробијен Солунски фронт.