latinica  ћирилица
15/09/2021 |  22:06 | Аутор: СРНА

Калабухов: Шмит нема неопходан међународни правни легитимитет

Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов поновио је став Руске Федерације да Кристијан Шмит нема неопходни међународни правни легитимитет за високог представника у БиХ и да се ОХР претворио у кочницу на путу сувереног развоја БиХ, због чега би требало да буде затворен.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

- По нама, цијела процедура се, ако бисмо је описивали двјема ријечима, своди на то да Управни одбор /Савјета за провођење мира/ бира високог представника, а Савјет безбједности УН га одобрава или потврђује - истакао је Калабухов.

Он је напоменуо да и у резолуцијама Савјета Европе из периода када је БиХ примана у састав те међународне организације, Резолуција 234 у тачки 5 прописује ову процедуру именовања високог представника.

Говорећи о одлуци бившег високог представника за БиХ Валентина Инцка да наметне "закон о забрани негирања геноцида", Калабухов је оцијенио да је ова одлука била погрешна, истичући да су бонска овлаштења застарио механизам, инструмент који не треба да се употребљава у сувереној држави.

- Нажалост, наши западни партнери тумаче ситуацију у том смислу да су бонска овлаштења универзално средство које може употребљавати високи представник - рекао је Калабухов вечерас за АТВ.

Према његовим ријечима, чак и најслободније и најшире тумачење бонских овлаштења не дозвољава да се доносе мјере које се тичу законодавства.

- То је посао за одговарајуће институције БиХ и други разлог због којег ми се чини да је одлука Валентина Инцка била погрешна јесте да она није била мотивисана интересима избалансираног приступа, него неким другим интересима, а међу њима ја сумњам и на неке моралне интересе самог господина Инцка - каже Калабухов.

Руски амбасадор у БиХ је рекао да високи представник треба да одражава усаглашене ставове конститутивних народа и грађана БиХ.

- Начин на који је Инцко употријебио бонска овлаштења је неоснован и, како смо већ указали, довео је до кризе, не само у БиХ, већ и у цијелом балканском региону - истакао је Калабухов.

Он је рекао да главна улога високог представника није у обезбјеђивању кретања БиХ ка европским институцијама, о чему Руска Федерација непрестано говори, већ је то задатак челника делегација ЕУ и одговарајућих структура и органа у БиХ.

- Главни задатак високог представника је реализација Дејтонског мировног споразума и, по нама, високи представник не треба да обезбиједи улазак БиХ у ЕУ, него првенствено да ријеши егзистенцијално питање успостављања повјерења, стрпљења, мира у БиХ, на основу чега ће сами грађани БиХ одређивати своје спољнополитичке приоритете - истакао је Калабухов.

Он је навео је да се ОХР, па и сама фигура високог представника, претворила у кочницу на путу самосталног, сувереног развоја БиХ, због чега Руска Федерација заговара да ОХР буде затворен и да народи и грађани БиХ одређују своју судбину.