latinica  ћирилица
16/09/2021 |  07:37 ⇒ 08:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Представљен пројекат "Rock el Clasico" у Народном музеју (ВИДЕО)

Музичари Стефан Миленковић и Неле Карајлић представиће свој заједнички ауторски пројекат "Rock el Clasico" на свјетски дан музике, 21. јуна 2022. године на стадиону Ташмајдану, најављено је на конференцији за медије у Народном музеју.
Неле Карајлић и Стефан Миленковић (фото: youtube.com/fizzyone2006) -
Неле Карајлић и Стефан Миленковић (фото: youtube.com/fizzyone2006)

Представници медија имали су прилику да виде спот "Гиле и Чајковски" који отвара овај пројека у организацији платформе Србија Ствара.

Ријеч је о специфичном споју музике Петра Иљича Чајковског и "Забрањеног пушења", у виду култне пјесме "Гиле шампион" и музичких дионица из балета "Лабудово језеро" у интерпретацији Стефана Миленковића.

Ана Илић, виша савјетница премијерке Србије за креативне индустрије и туризам која предводи тим платформе "Србија ствара" напоменула је да ће цијели пројекат премијерно бити представљен на чувеној свјетској изложби "Еxпо" у Дубаију, која се одржава од 1. октобра до 31. марта 2022. године.

- Пројекат "Rock el Clasico" је на најбољи начин предатавља идеју деловања платформе "Србија ствара". Кроз овај пројекат афирмишемо наше креативце, њихове и идеје и културне вредности. Спој изразотих уметника као што су Неле Карајлић и Стефан Миленковић резултирао је уникатним уметничким пројектом Роцк Ел Цласицо - казала је Ана Илић и истакла да су се двије значајне институције културе придружиле цијелом пројекту.

- Реч је о Народном позоришту и Народном музеју у Београду. Сарадња врхунских институција културе је одличан начин да промовишемо нашу културу - казала је Илић.

Стефан Миленковић је напоменуо да је учествовао у великом броју музичких експеримената у каријери до сада, а да посебна очекивања има од ове сарадње са Нелетом Карајлићем.

- Немам омиљену песму групе "Забрањено пушење", али свакако веома волим стваралачки рад Карајлића. Срећан сам што у нашем заједничком пројекту имамо већ 4 или 5 песама. Сигуран сам да ће наша сарадња дати резултат у димензији која нема никаква ограничења. Имамо музику, речи, слику, видео... Све је то за мене велики изазов и задовољство без обзира на креативне дилеме која имамо сваки дан - изјавио је Стефан Миленковић и додао сматра себе некласичним класичарем, а Карајлића нетипичним рокером.

- Заједничким деловањем стварамо трећу уметничку димензију - поручио је Миленковић.

Популарни музичар Др Неле Карајлић је истакао да је иницијална идеја о настанку цијелог пројекта - спајање рок музике и класичних минијатура.

- Спојили смо песме Забрањеног пушења као што су "Гиле шампион", "Последња оаза - у лошој форми сам" (позната као "Фикрета") са композиторима - Шостаковичем или Чајковским. Покушали смо да избришемо границу рок музике и класичних композиција, и сигуран шм да ће публика на стадиону Ташмајдану уживати 21. јуна 2022. године - нагласио је Карајлић.