latinica  ћирилица
16/09/2021 |  08:08 | Аутор: Глас Српске

Папирне књижице још не иду на отпад

Електронску картицу, која ће у догледно вријеме замијенити стару здравствену књижицу, до сада је преузело 385.167 осигураника, а када овај систем у потпуности заживи, подаци из картона пацијента биће доступни љекарима у свим здравственим установама у Српској.
Здравствена књижица - Фото: Глас Српске
Здравствена књижицаФото: Глас Српске

Како наводе у Фонду здравственог осигурања Републике Српске, за сада није одређен рок за преузимање картица те су и даље у употреби старе здравствене књижице.

- Јавност ћемо благовремено обавијестити када ће досадашње књижице у потпуности престати да се користе. Дакле, још се упоредо може користити стара здравствена књижица, али и електронска картица, а будући да је и даље на снази ванредна ситуација, књижице се и даље не овјеравају - истичу у Фонду здравства и напомињу да је за око два мјесеца, откако је почела интензивнија подјела електронских картица, осигураницима уручена половина укупно одштампаних картица.

Картице су, како појашњавају у Фонду здравства, израђене на основу евиденције у тимовима породичне медицине.

- У случају да за неког осигураника картица није израђена, као и за новорођенчад или у случају промјене личних података, подноси се захтјев за израду нове електронске картице који је доступан на сајту ФЗО - навели су у Фонду здравства. Осим картица, додају, Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) подразумијева и употребу електронског картона, упутнице и рецепта. Овај систем подразумијева потпуну информациону увезаност свих установа здравственог система Српске.

- Пројектом се повезују здравствене установе различитих нивоа у јединствен систем, који ће омогућити размјену медицинских података пацијената уз формирање јединственог електронског здравственог картона - навели су у Фонду здравства.

У бијељинском Дому здравља очекују да ће почетком наредне године сви њихови пацијенти имати електронску здравствену књижицу.

- Предност је у томе што ће пацијенти у својој електронској картици имати потпун запис свега што се налази у њиховом картону. Самим тим биће лакше уколико нема њиховог породичног љекара или ако се задесе на неком другом мјесту, а потребно им је лијечење. Електронска картица неће се овјеравати и имаће све податке на једном мјесту - рекла је за “Глас Српске“ специјалиста породичне медицине у тој здравственој установи Бојана Палексић Докић. Додала је да вјерује да ће веома брзо пацијенти у апотеку по рецепт такође ићи без папирних рецепата.

Бржем и једноставнијем процесу рада надају се и у Дому здравља "Свети Пантелејмон" у Котор Варошу.

- И даље радимо по старом иако смо сву потребну опрему инсталирали. Нису још сви пацијенти преузели електронске картице, али очекујем да ће све ићи много брже када систем заживи. Углавном, ми смо спремни - рекао је директор те здравствене установе Владимир Бибић.

Неосигурани

Грађани који немају здравствено осигурање требало би да се јаве у надлежне пословнице Фонда здравства како би регулисали свој статус.

- Иако се тренутно финансирају здравствене услуге за све грађане, по укидању ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона укинуће се и право коришћења здравствене заштите за неосигуране. Циљ је да сваког грађанина пријавимо на једну од законом предвиђених могућности како нико по укидању ванредне ситуације не би остао без осигурања - појаснили су у Фонду здравства.