latinica  ћирилица
16/09/2021 |  08:22 ⇒ 08:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Високи званичник тврди да је премијер умијешан у убиство предсједника Хаитија

Нова превирања погодила су владу Хаитија, када је премијер Аријел Анри смијенио министра правде.
Аријел Анри (Фото: Tanjug/AP) -
Аријел Анри (Фото: Tanjug/AP)

Други високи званичник напустио позицију рекавши да не може да ради са премијером "који је осумњичен да је умијешан у убиство предсједника Жовенела Моиза."

Анри је замијенио министра правде Рокфелера Винсента министром полиције Лустом Квителом, који ће водити оба ресора, према саопштењу званичног листа владе, пренио је Ројтерс.

Оставка генералног секретара владе Реналда Лубериса, који је био део власти више од четири године, дошла је након што су се појавили докази који наводно повезују Анрија са бившим чланом министарства правде за кога истражитељи кажу да је један од главних осумњичених за убиство Моиза.

Тужилаштво наводи да телефонски снимци показују да су њих двојица два пута разговарали 7. јула неколико сати прије него што је Моиз убијен у својој резиденцији. Анри је негирао било какву повезасност са убиством. Досад је више од 40 људи, укључујући и 18 Колумбијаца, притворено због сумње за умијешаност у убиство бившег предсједника, а направљен је мали помак у рјешавању мистерије.

Неколико судија се повукло из јавности након што су рекли да су добили пријетње смрћу, док је главни судија којем је додијељен случај, изузео себе са суђења. Моиз је именовао Андрија за премијера, само неколико дана прије него што је убијен.