latinica  ћирилица
16/09/2021 |  09:12 ⇒ 09:14 | Аутор: СРНА

Сједница ПД ПС БиХ у понедјељак, на дневном реду буџет

Сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ заказана је за понедјељак, 20. септембар, а на дневном реду је Приједлог закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за ову годину.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (фото: parlament.ba) -
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ (фото: parlament.ba)

Према предложеном буџету, који ће се пред посланицима наћи у другом читању, укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у овој години износе 1.027.100.000 КМ, што је повећање за три одсто у односу на буџет из прошле године, док сервисирање спољног дуга БиХ износи 843.905.504 КМ и веће је за пет одсто у односу на буџет институција БиХ за 2020.

Приходи од директних пореза износе 780.000.000 КМ и на нивоу су из 2020. године.

Укупни расходи институција БиХ и сервисирање спољног дуга БиХ у предложеном буџету за ову годину износе 1.871.005.504 КМ и у односу на прошлу већи су за четири одсто.

На приједлог Савјета министара на дневном реду је, у другом читању и Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о акцизама у БиХ, који предвиђа изједначавање свих пореских обвезника.

Према тренутном Закону, акциза на дуванске производе плаћа се приликом преузимања акцизних маркица, док се акциза на друге производе плаћа приликом првог промета или увоза.

У првом читању посланици би требало да разматрају Приједлог закона о измјенама Изборног закона БиХ, којим се предвиђа спуштање прага унутар листе са 20 на 10 одсто, а чији су предлагачи посланици Нермин Никшић, Саша Магазиновић, Нада Младина и Зукан Хелез,

Дневним редом предвиђено је да посланици расправљају и о захтјеву посланика Јасмина Емрића, Саше Магазиновића и Дамира Арнаута да по хитном поступку буде разматран Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ.

Предлагачи наводе да је неопходно мијењати постојећи Закон о сукобу интереса у институцијама БиХ да би била обезбијеђена ефикасна и независна примјена института сукоба интереса, те уједначени и усклађени прописи који регулишу сукоб интереса и извјештаје о имовинско-финансијском стању носилаца јавних функција.

На дневном реду је и неколико извјештаја Колегијума о настојању за постизање сагласности о различитим приједлозима и захтјевима.

Предвиђено је да се посланици изјасне и о давању сагласности за неколико међународних споразума, међу којима су и споразуми између Савјета министара и Владе Јапана о бесповратној помоћи БиХ од 500 милиона јапанских јена и бесповратној помоћи од 100.000.000 јапанских јена за опремање медицинских установа у БиХ.

Почетак сједнице заказан је за 12.00 часова, објављено је на веб-страници парламента БиХ. /крај/нч/вј