latinica  ћирилица
16/09/2021 |  12:30 | Аутор: РТРС

За пројекте из области технологије и научна достигнућа 200.000 КМ

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво расписало је данас конкурс за финансијску подршку пројеката развоја технологија, набавке опреме и учешћа на стручним скуповима о развоју технологија у Републици Српској за ову годину.
Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво (фото: twitter/@mnrvoid_rs) - Фото: Тwitter
Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво (фото: twitter/@mnrvoid_rs)Фото: Тwitter

Министарство је истовремено расписало и конкурс за подстицање научне продуктивности у међународним референтним часописима и награђивање за научна достигнућа у овој години, а за оба конкурса обезбијеђено је укупно 200.000 КМ.

Према првом конкурсу из области технологије, финансијска подршка обухвата тестирање и увођење савремене или значајно побољшане постојеће технологије, обезбјеђење савремене опреме, учешће на стручним скуповима о развоју технологија и учешће у програмима ЕУ или у међународним пројектима за развој технологија финансираним из међународних институција и фондова.

Корисници средстава финансијске подршке пројектима могу бити само правна лица која се баве развојем технологија и која су регистрована у Републици Српској.

Укупно је за овај конкурс предвиђено 120.000 КМ, саопштено је из ресорног министарства.

Право учешћа на конкурсу имају привредна друштва, научноистраживачке организације, високошколске установе, те друга правна лица која се баве развојем технологија, а рок за пријаву је 20. октобар.

Конкурсом за подстицање научне продуктивности у међународним референтним часописима и награђивање за научна достигнућа, Министарство подржава објављивање научних радова у часописима који се налазе у Џурнал цитејшн рипортсу, извјештају компаније "Кларивејт аналитикс", односно у неком од индекса базе Веб оф сајенс /Wеб оф Сциенце/ и додјељује награде научницима и истраживачима за изузетне резултате у области научноистраживачког рада.

За подстицање научне продуктивности у међународним научним часописима и награђивање за научна достигнућа за 2021. годину планирано је 80.000 КМ, а рок за пријаву је 29. октобра.

Текстови конкурса могу се погледати на интернет страници Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво.