latinica  ћирилица
16/09/2021 |  12:58 ⇒ 13:36 | Аутор: Б92

Нове мјере против вируса корона у Хрватској

Цивилни штаб Хрватске донио је шест нових одлука, рекао је министар унутрашњих послова Давор Божинови на сједници Владе.
Град Загреб - Фото: РТРС
Град ЗагребФото: РТРС

Уз три одлуке којима се продужавају мјере, а које се односе на обавезно ношење заштитних маски за лице, рад трговинских радњи и организацију јавног превоза, цивилни штаб је донио одлуку о обавезно посједовању ЕУ дигиталне ковид потврде за контролоре и пописиваче због скорашње имплементације друге фазе пописа становништва.

Такође, на снази ће бити одлука којом се ограничава окупљање. Наиме, одржавање сајмова и других манифестација ће бити могуће у затвореном просторима уз услов да организатор обезбиједи улаз само уз ЕУ дигиталну ковид потврду.

Још једна од одлука јесте о привременој забрани и привременом ограничавању преласка преко границе у којој је новина да држављани трећих земаља који долазе у Републику Хрватску из туристичких разлога и који посједују потврду о уплати смјештаја сада могу да покажу и потврду о резервацији смјештаја те ће им се одобрити улаз у Републику Хрватску.

- Негативан PCR тест и даље не смије да буде старији од 72 сата - рекао је Божиновић