latinica  ћирилица
16/09/2021 |  14:17 | Аутор: СРНА

Гашић: Српска располаже значајним природним потенцијалима

Министар трговине и туризма Сузана Гашић истакла је данас у Евори да Република Српска располаже значајним природним потенцијалима у области планинског, бањског и авантуристичког туризма, али и културно-историјског и вјерског туризма.
Сузана Гашић на Међународном форуму о туризму у Португалу - Фото: РТРС
Сузана Гашић на Међународном форуму о туризму у ПортугалуФото: РТРС

У оквиру Међународне конференције о туризму, Гашићева је на конференцији за новинаре посвећеној теми одрживог развоја туризма у Републици Српској и БиХ, нагласила да су значајни потенцијали препознати и развијени у области туризма у градовима и руралним подручјима.

Она је навела да ће Министарство трговине и туризма у наредном периоду посебну пажњу посветити развоју адреналинског и сеоски туризма, али и анализи потенцијалних тржишта, како би припремили маркетиншке кампање и на најбољи начин промовисали туристичке производе и потенцијале Републике Српске.

Гашићева је истакла да је туризам у Републици Српској растућа привредна грана и да је у годинама прије пандемије вируса корона забиљежен раст у броју долазака и ноћења у просјеку за око 10 одсто на годишњем нивоу, саопштено је из ресорног министарства.

Ресорни министар је такође навела да на међународном тржишту Република Српска представља нову и неистражену дестинацију, те да ову конференцију посматра као могућност да понуду Републике Српске представи на међународном туристичком тржишту.

Она је истакла да Влада Републике Српске спроводи низ активности које доприносе расту и развоју туризма у Српској, те да ће током сутрашњег панела бити више ријечи о инвестиционим могућностима и пословном амбијенту у Републици Српској.

"Евора форум – Свијет за путовања" прва је међународна конференција посвећена питању одрживости у туризму.

Форум се одржава данас и сутра у португалском граду Евора, а учесници конференције ће имају прилику подијелити кључна постигнућа и изазове како би заједнички дефинисали циљеве чија ће имплементација убрзати непредак туристичког сектора.

Учесници конференције су министри и државни секретари туризма Француске, Шпаније, Саудијске Арабије, Јамајке, Јордана и других земаља, те представници приватног сектора и међународних организација, као и представници медија из више од 60 медијских кућа, међу којима су и Би-Би-Си, "Ал џазира", "Травел викли", "Дојче веле", "Јуро њуз".