latinica  ћирилица
16/09/2021 |  14:17 | Аутор: СРНА

Маринковић: Поскупљења у свим привредним гранама у БиХ

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је да је дошло до поскупљења у свим привредним гранама у БиХ, па тако и пољопривредних производа.
Стојан Маринковић - Фото: nezavisne novine
Стојан МаринковићФото: nezavisne novine

- На свјетском тржишту, тако и код нас, дошло је драстичног поремећаја у свим привредним гранама, на тржишту пољопривредних производа, што се прелило и у БиХ - навео је он за Срну.

Маринковић је истакао да је најновије поскупљење конзумних јаја и пилећег меса директна посљедица пораста цијена житарица које су основа за ову производњу.

- С друге стране је одустајање великог броја мањих ситних пољопрвредних произвођача, фармера од производње. Ми не можемо конкурисати земљама окружења, ЕУ и њиховим фармерима јер имају далеко веће подстицаје и друге мјере које им помажу да опстану на тржишту - рекао је Маринковић.

Он је додао да Савез удружења пољопривредних произвођача Српске набавља у ЕУ већину компоненти за сточну храну, као што је сојина сачма, кукуруз и друге житарице, као и фармери.

- Очито је да они могу остварити јефтинију производњу само зато што имају веће субвенције, односно неке друге стимулације, чак и извозне које им помажу да опстану на тржишту и не гасе своје производње. Упркос томе мањи проценат фармера и у ЕУ гаси ову производњу, а код нас ће то бити сигурно у наредном периоду у већим процентима - нагласио је Маринковић.