latinica  ћирилица
16/09/2021 |  15:54 | Аутор: СРНА

Видовић: Циљане мјере Владе ублажиле негативне посљедице пандемије

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас да су правовремене и циљане мјере Владе Српске, које су биле усмјерене ка свим угроженим секторима, ублажиле негативне економске посљедице пандемије вируса корона, што је резултирало опоравком економије која је достигла економске резултате из 2019. године.
Зора Видовић (фото: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA) -
Зора Видовић (фото: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA)

Обраћајући се учесницима 25. Међународног конгреса рачуноводствене и ревизорске професије Републике Српске у Теслићу, Видовићева је истакла да је реални раст бруто домаћег производа Републике Српске за први квартал ове године износио 2,3 одсто, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

Видовићева је навела да је процијењени реални раст за други квартал достигао 10 одсто БДП-а, што говори да се привреда опоравља, оцјењујући да ће такви трендови бити настављени до краја године.

Она је истакла да су директни порези, доприноси и остали јавни приходи већи за 12,1 одсто у односу на исти период прошле године, али да је примјетан раст и у односу на 2019. годину, односно на период прије кризе, те да су и индиректни порези већи за 20 одсто у односу на 2020. годину.

- Имајући у виду да су посљедице пандемије утицале на све сфере живота мијењајући приоритете и потребе, Министарство финансија и Влада Републике Српске ће и даље пратити стање, те фокус својих активности усмјерити на процес вакцинације како би се спријечило ширење пандемије и евентуалне негативне посљедице по економију Републике Српске - поручила је Видовићева.