latinica  ћирилица
16/09/2021 |  16:21 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Љекари упозоравају: Далеко смо од колективног имунитета - вакцинишите се (ВИДЕО)

Имајући у виду да се из дана у дан повећава број заражених, очекује се да процес имунизације буде интензивнији како би се зауставило масовно ширење вируса и смањио терет на здравствени систем Српске. То су данас учинили студенти, а апел за вакцинацију важи и за остале грађане.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Епидемиолошка ситуација се и даље погоршава. У посљедње вријеме процес вакцинације стагнира. Струка упозорава и шаље поруку грађанима - далеко смо од колективног имунитета, вакцинишите се.

- Наш обухват вакцином још увијек није довољан да би се зауставило неко масовно ширење и да нам не прави овакве проблеме тешким клиничким сликама, затрпавањем здравствених установа са смртним исходима који су нажалост у Републици Српској прешли преко четири хиљаде - истакла је Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту за јавно здравство Републике Српске.

Здравственим установама у Српкој је до сада испоручено преко 290.000 прве и 235.000 друге дозе вакцине.

Важност вакцинације озбиљно су схватили студенти. Током дводневне акције организоване на Медицинском факултету вакцинисано је преко 200 особа.

- За препоруку је да се и остали грађани сви вакцинишу, што неће бити проблем када су у питању студенти Медицинског факултета, јер они уче о томе. Бити вакцинисан је нешто сасвим природно и нормално - истакао је Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета.

Љекари подсјећају и на нове препоруке за особе које су биле у блиском контакту са позитивним лицима. Дужина карантина креће се од пет до четрнаест дана зависно од тога да ли су блиски контакти вакцинисани или не, те да ли преболовали вирус корона. Нова правила су уведена и за заражене особе.

- Особе које имају потврђен ковид 19 инфекцију, које су обољеле иду у изолацију, а дужина трајања изолације је од 10 до 20 дана - навео је Младен Шукало, специјалиста породичне медицине Дома здравља Бањалука.

У Републици Српској хоспитализовано је скоро 700 особа.

Највише лица на болничком лијечењу се налази на УКЦ-у, 367 њих, а од тог броја 36 особа је на респиратору.

Осим апела да се имунизација интензивира, љекари али и надлежни грађанима поручују да мјеста за опуштање нема, те да воде рачуна о физичкој дистанци, да користите заштитне маске и избјегавају масовна окупљања.