latinica  ћирилица
16/09/2021 |  18:49 ⇒ 19:02 | Аутор: Вечерње новости

ЛИФФЕ: Најбоља филмска остварења региона

На отварању 14. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије (ЛИФФЕ), који траје до 21. септембра, биће приказан нови филм Срђана Драгојевића "Небеса", који је успјешну свјетску премијеру имао на фестивалу у Ротердаму.

Вечерас ће бити представљен и остварење "Лихвар" Немање Ћеранића.

Осим српске премијере хрватског филма "Мурина" Антоанете Алмат Кусијановић, која је награђена у Кану за најбољи дебитантски филм, на програму је пулски побједник "Плави цвијет" Зринка Огресте, српски кандидат за Оскара - филм "Оаза" Ивана Икића, потом "Жив човјек" Олега Новковића, док ће фестивал бити затворен филмом "Нечиста крв - грех предака" Милутина Петровића.

На програму су и два словеначка филма "Застој" у режији Винка Модерндорфера и "Санремо" Мирослава Мандића. Из Сјеверне Македоније стиже филм Игора Иванова "Чисто људски", из БиХ "Табија" Игора Дрљаче, а из Хрватске "Тереза 37" Данила Шербеџије.

Организатори поручују да ће и овогодишњи ЛИФФЕ бити ријетка прилика да се, у такмичарском и пратећем програму, виде сви најзначајнији филмови региона које је селектирао редитељ Бојан Вулетић.

Смисао ЛИФФЕ није гламур, већ повезивање кинематографија региона и Европе, оцијенио је умјетнички директор фестивала редитељ Дарко Бајић.

- Ова година је посвећена питањима ауторске егзистенције, професионализације рада, питању нових технологија и њеног утицаја на либерализацију производње филмова, за заштиту ауторитета и ауторства редитеља, за аутономију филма и слободе избора тема - појаснио је Бајић.

Он је напоменуо да од ове године постоји Умјетнички савет фестивала који уз њега чине реномирани филмски ствараоци из региона Хрвоје Хрибар, Теона Митевска, Лабина Митевска, Инес Тановић, Алеш Павлин и Драган Јовић.