latinica  ћирилица
16/09/2021 |  19:13 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Тужилац ће затражити притвор за три особе; Одлука о Зељковићу након испитивања (ВИДЕО)

Републички јавни тужилац затражиће одређивање притвора Славку Бојићу, Саши Марковићу и Драгану Дубравцу, након што су данас саслушани.
Републичко јавно тужилаштво - Фото: РТРС
Републичко јавно тужилаштвоФото: РТРС

Да ли ће тужилац исти захтјев упутити суду и за директора Института за јавно здравство Бранислава Зељковића одлучиће након што буде завршено његово испитивање. Ово је вечерас изјавила портпарол тужилаштва Драгица Тојагић. Њима се на терет ставља злоупотреба службеног положаја или овлашћења.

Након претреса осам локација на подрују Бањалуке и привођења четири лица - пред Републичким јавним тужилаштвом гужва и ротације.

Бранислав Зељковић, Славко Бојић, Саша Марковић и Драган Дубравац – осумњичени су за незаконите радње у поступцима јавних набавки за Институт за јавно здравство. Предати су Тужилаштву, из којег кажу, да су осумњичени, користећи ванредну ситуацију, фирмама Проконтрол и Промединг те туристичкој агенцији Travel4Fun прибавили знатну имовинску корист, иако поменуте фирме нису имале дозволу за промет медицинском опремом.

- Примјера ради, ја ћу само да кажем да је набавка медицинске маске фактурисана ИЗЈЗ по цијени од 6,90 КМ, а да је набавна вриједност исте маске била 0,36 КМ. Исто тако, цијена заштитног одијела фактурисана је ИЗЈЗ по цијени од 50 КМ, иако је набавна цијена једног одијела 22,50 КМ - рекла је секретарка Републичког јавног тужилаштва Републике Српске Драгица Тојагић.

Уз све, кажу у Тужилаштву, набавку медицинске опреме, Институт је вршио путем преговарачког поступка, без објаве Обавјештења о набавци и без претходног испитивања тржишта. Запријећена казна затвора за ова кривична дјела је до 10 година. Све оптужбе немају основа, каже бранилац двојице од четворице оптужених, чији су брањеници пред тужиоцем ћутали. Ипак очекује да одлука о притвору буде донесена.

- Спекулације да је нешто наплаћено 1,2,3 пута више је ствар слободног тржишта. Ви нисте имали ограничено право. Ствар је било да неко изабере или не изабере. Наши клијенти су дали понуду, неко ју је прихватио. Ви ни у вријеме прије короне ни током нисте имали ограничену маржу у Републици Српској - изјавио је бранилац Славка Бојића и Саше Марковића, Милош Стевановић.

О свему се данас огласио и Институт за јавно здравство на чијем је челу од априла 2019. године Бранислав Зељковић. Кажу, без обзира на околности настављају редовне активности, а надлежним органима стоје на располагању.

Да ће Институт у вријеме пандемије, наставити нормално да ради, каже и предсједник Владе. Очекује ипак, да актуелно питање буде брзо ријешено.

- Апсолутно неће бити уфрожено функционисање Института. Није само директор особа која управља неком интитуцијом. Постоје и замјеници и стручна лица која ће да раде и управљају том институцијом - рекао је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Брзо рјешење случаја очекује и Ненад Стевандић, страначки шеф Бранислава Зељковића. Све назива медијском харангом, за коју је одабрана каже, једна од најуспјешнијих институција Српске. Циљ свега је, тврди, бацање сјене на прославу Дана српског јединства, слободе и националне заставе.

- Јасно је да је ријеч о бирању мете, а не криминалу који се истражује. И да будем до краја јасан, господин Зељковић вози неког опела, старог око седам година, не живи у вили, нема пентхаусе. Одабрана је најуспјешнија здравствена институција у Републици Српској која је дала немјерљив допринос и која је одликована - каже Стевандић.

Кратко је, цијели случај, поново коментарисао и предсједник СНСД-а. Милорад Додик, изненађен активностима често инертног тужилаштва, каже, институције треба да раде свој посао.

- Свако ко је починио било какву грешку има да одговара без обзира које је име, али исто тако инерција коју видимо код судова тако изненади одједном некаква активности - додао је Додик.

 Оно што слиједи након саслушања је одлука о притвору. Да ли ће бити одређен биће познато након што осумњичене саслуша и судија за претходни поступак Посебног одјељења Окружног суда у Бањалуци.