latinica  ћирилица
16/09/2021 |  19:20 ⇒ 22:27 | Аутор: РТРС

Да ли Тадићева остаје на позицији главног тужиоца БиХ? (ВИДЕО)

Другостепена дисциплинска комисија ВСТС-а разматрала је данас одлуку првостепене комисије о смјени Гордане Тадић са позиције главног бх. тужиоца. Одлучиће, највјероватније, сутра!?
Гордана Тадић - Фото: Screenshot/YouTube
Гордана ТадићФото: Screenshot/YouTube

Адвокат Тадићеве Владо Адамовић на расправу није позван, али најављује да ако буде потврђена одлука - услиједиће нова жалба и трећестепени поступак. А до тада Тадићева остаје главни тужилац БиХ.

СДА и Бакир Изетбеговић нервозни - да ли ће успјети да реализују страначко - параобавјештајни план потпуне контроле над бх. правосуђем - на срамоту нијемих домаћих и бјелосвјетских "правдољубаца". Суд су већ "покорили". ВСТС, такође! А и о главној тужитељки БиХ, Изетбеговић одавно већ говори у перфекту.

Но за наум, ипак ће још да причека. Другостепена комисија у саставу Мустафа Шабић, Санин Богунић и Славо Лакић "судили" су данас и прековремено наводним гријеховима Гордане Тадић.

Избјегавање безбједносних провјера нижерангираних службеника и додјела предмета тужиоцима мимо аутоматског система расподјеле - исти "гријехови" које чине и њене колеге у свим тужилаштвима у БиХ.

Али је ипак само Тадићева предмет дисциплинског поступка.

- Оно што је спин у јавности и на неки начин је тако све и почело, да је тужитељица бирала одређене тужитеље, њих задуживала са списом и то чинила нетранспарентно и привилеговано - то није тачно.

Дакле ЦМС систем није из одређених разлога примјењиван, то је она наслиједила, а према тим правилима распоред предмета су вршили шефови одјела, а не главна тужитељица и то смо утврдили у току суђења - каже Адамовић.

Оно због чега су "суди" Тадићевој - "подобност" у додјели тужилачких предмета, некажњено је у дјело спороводио предсједник ВСТС Халил Лагумџија избором чланова дисциплинских комисија. Случај Махмута Швраке који је у пратњи директора Обавјештајне агенције ишао на рапорт у централу СДА потпуно је компромитовао и предсједника ВСТС и правосуђе БиХ.

Подсјећамо, тек када је посјета страначкој централи објелодањена Лагумџија је, притиснут доказима, Швраку искључио из процеса одлучивања о судбини Тадићеве.

И именовао Санина Богунића. Све је провидно "правдао" истеком мандата у Савјету - дакле чињеницом која је још прије четири године била позната свима, само не Лагумџији. Због својих "излета" Шврака је зарадио дисциплинску истрагу, док Лагумџија наговјештава трећестепени поступак.

- Могу рећи само да у трећем степену, ако дође до њега, може бити одлука, само о врсти и висини санкције, не о томе постоји ли кривица, то се утврђује најкасније на другом степену - каже Лагумџија.

Хајка на главнутужитељку БиХ кренула је баш онда када је одобрила прве оптужнице против бошњачких ратних официра, а касније и истраге против СДА-ових трагова премрежених у тужилачким досијеима. Док су се низале афере, Тадићева је постајала све гласнија тема сваког страначког скупа СДА, њихових декларација и прес конференција. Прислушкивали су је параполицајци. Водећи "истраживачи" са различитим медијским кодовима чепркали јој по породици, прошлости, садашњости и будућности... конструисали намјештаљке, "откривали" непостојеће "фиктивне" рачуне... А, онда је готово једнонационална бошњачка канцеларија дисциплинског тужиоца - ишчепркала дисциплинске "гријехове".
Спин, афера, скандал и ето смјене... матрица је коју је искусио Милан Тегелтија.

- Ради се о једном редосљеду потеза у апсолутном преизумању контроле над правосудним системом - истиче Тегелтија.

Случај "Поткивање" одавно је адакатиран. Главни осумњичени Нермин Алешевић и Марко Панџа, због недостатка доказа, очекивано - ослобођени, али је на чело ВСТС-а, умјесто Милана постављен Халил. Буде ли смијењена и Гордана Тадић, Бакир Изетбеговић ће итекако имати разлога за славље. Баш као у вријеме дугогодишњег судовања Медџиде Кресо.