latinica  ћирилица
16/09/2021 |  19:29 | Аутор: СРНА

Сва отворена питања Београда и Приштине рјешавати дијалогом

Представници Српске листе пренијели су данас специјалном изасланику ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку да дијалог нема алтернативу и да се сва отворена питања на крају морају рјешавати на тај начин.
Мирослав Лајчак  (Фото:Танјуг / АП) -
Мирослав Лајчак (Фото:Танјуг / АП)

Предсједник и потпредсједник Српске листе Горан Ракић и Игор Симић су током сусрета са Лајчаком изразили незадовољство спровођењем споразума постигнутих у Бриселу, прије свега, у вези са енергетиком и правосуђем, као и због одгађања формирања заједнице српских општина.

- Неспровођење споразума из Брисела највише штети народу на Косову и Метохији, и та се ситуација мора што пре променити уколико тежимо ка међусобном поверењу и помирењу - истакли су представници Српске листе.

Званичници Српске листе пренијели су Лајчаку посебно незадовољство када је ријеч о пресуди предсједнику општине Звечан и посланику Српске листе Ивану Тодосијевићу којом је неосновано осуђен на двије године затвора.

Они су истакли да је овом пресудом прекршен споразум о правосуђу, али и основни постулат демократије и владавине права "слобода говора као темељ вриједности ЕУ".