latinica  ћирилица
16/09/2021 |  19:46 | Аутор: СРНА

Одбијен захтјев Митрополије о промјени власништва над Цетињским манастиром

Цетињска подручна јединица Управе за катастар и државну имовину одбила је захтјев Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве за брисање Цетиња из листа непокретности као носиоца права својине над Цетињским манастиром.
Цетињски манастир (фото: wikipedia.org / Koroner) -
Цетињски манастир (фото: wikipedia.org / Koroner)

Како се наводи у рјешењу, одбија се као неоснован захтјев за "исправку погрешно уписаног права својине" над више непокретности и да се на тим непокретностима као власник упише Цетињски манастир, односно Митрополија црногорско-приморска.

У образложењу се, између осталог, наводи да је утврђено да достављени докази у конкретној правној ствари не представљају ваљан правни основ за исправку уписаног права својине, упис или промјену извршеног уписа на предметним непокретностима.

Влада Црне Горе је у понедјељак, 13. септембра, наложила Управи за катастар и државну имовину да без одгађања у листу непокретности за Цетињски манастир, умјесто Цетиња, као власника упише државу.

Из Владе Црне Горе су Управи за катастар и државну имовину наложили и да без одгађања, до окончања поступка промјене уписа, у листу непокретности унесе забиљежбу забране отуђења и оптерећења.

Влада у Подгорици је ту одлуку донијела дан уочи сједнице Скупштине општине Цетиње на чијем је дневном реду била иницијатива грађана за враћање Цетињског манастира такозваној Црногорској православној цркви.