latinica  ћирилица
16/09/2021 |  21:45 ⇒ 22:19 | Аутор: РТРС

Вишковић: Договорена набавка 300.000 доза вакцине Спутњик Лајт (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је за РТРС да је путем Представништва Републике Српске у Руској Федерацији договорена и званично кандидована набавка још 300.000 доза вакцине Спутњик Лајт за Српску.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Он је навео да је ријеч о вакцинама које се дају у једној дози без ревакцинације и да ће ова вакцина бити знатно јефтинија.

- Уговор је тако конципиран да не морамо, ако нам не буде требало, да узмемо свих 300.000 доза вакцине - истакао је Вишковић, гостујући у политичком магазину Печат.

Он је рекао да ће Република Српска ових дана путем својих институција набавити још одређену количину заштитне опреме за наредних неколико мјесеци.

Вишковић је подсјетио да се онколошки лијекови руске компаније Биокад већ налазе на тржишту БиХ и имају одобрење за употребу Агенције за лијекове БиХ.

- Постоји намјера да ова компанија у сарадњи са неким компанијама из нашег региона овдје производи своје лијекове по европским лиценцама - навео је Вишковић.

Вишковић је рекао је да је у Републици Српској против корона вируса вакцинисано 36 одсто становништва, али да је тај број требао бити већи од 50 одсто.

- Република Српска тренутно на стању има око 730.000 доза вакцина, што значи да их имамо довољно - изјавио је Вишковић.

Он је рекао да располаже информациојом да од око 100 пацијената, који се тренутно налазе на респираторима широм Републике Српске, ниједан није вакцинисан.

- У неком моменту могу се заразити и људи који су вакцинисани, али не би требало да имају тежу клиничку слику и да буду животно угрожени - истакао је Вишковић.