latinica  ћирилица
16/09/2021 |  21:55 | Аутор: СРНА

Ћосић: Град страдао, али се поново уздигао и растао са Српском

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је на Свечаној академији, поводом Дана и крсне славе града - Светог свештеномученика Петра Дабробосанског, да је овај град, у чију одбрану је уткано 4.100 живота, страдао, васкрсао и растао заједно са Републиком Српском.
Источно Сарајево - Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Љубиша ЋосићФото: СРНА

- Град Источно Сарајево је страдао ради онога што је био, али се поново се уздигао, исто као што је због својих убјеђења страдао и уздигао се међу свете митрополит дабробосански Петар Зимоњић", рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, период између двије славе обиљежила је пандемија вируса корона, када здравствени систем трпи огроман притисак, те да зато здравствени радници заслужују огромну захвалност због несебичне и херојске борбе за животе сваког грађанина Источног Сарајева.

- Дугујем огромну захвалност начелницима свих шест градских општина, који су у времену епидемије вируса корона и поред смањених прихода, радили и доста учинили за своје средине, а самим тим и за овај град. Волио бих да сваке наредне године будемо све јачи и да се још више идентификујемо са овим градом - нагласио је Ћосић.

Ћосић је истакао да је град, захваљујући структури својих прихода, финансијски стабилан, функционише добро, заједно са свим својим организационим дијеловима.

- Ипак, желимо да радимо још више. Да се посветимо нашим становницима и будемо њихова седма јединица локалне самоуправе, која ради са својим оштинама - навео је градоначелник Источног Сарајева.

Ћосић је најавио да ће град, и поред ограничених прихода, подржати значајне инфраструктурне пројекте у свакој од шест општина, са којима, како је навео, жели да буде партнер и пријатељ.

- Надам се да ће инвестициони циклус који планира Влада Републике Српске обухватити и пројекте наших општина. Јако ми је драго што Влада наставаља да у износу од 21.500.000 КМ финасира пројекте градње Студентског дома, зграде Ректората, Музичке академије, Факултета физичке културе и спорта - рекао је Ћосић.

Он је подсјетио и на огромне инвестиције на Јахорини, али и улогу општина Пале и Трново, али и самог града у развоју ове планине.

- Мислим да ћемо успјети да градску туристичку организацију дефинишемо као једну са шест инфо центара и у потпуности је ставимо у функцију развоја туризма на подручју града Источно Сарајево. Убијеђен сам да у сваком сегменту друштва можемо постићи још много више - нагласио је Ћосић.

Према његовим ријечима, страни донатори ће у наредном периоду подржати различите пројекте у Источном Сарајеву, како инфраструктурне, тако и оне који јачају капацитете администрације.

Указујући на чињеницу да је Источно Сарајево, уз Бањалуку, једини град који има већу стопу досељавања него исељавања, а неке од општина имају и позитивну стопу природног прираштаја, Ћосић сматра да овај град мора бити у центру пажње Републике Српске.

Бесједу о животу и дјелу Светог Петра Дабробосанског одржао је протојереј ставрофор Ранко Билинац.

Током вечерашње академије истакнутим појединцима и колективима додијељена су признања града Источно Сарајево.

Најавеће признање - Повеља Града додијељена је некадашњег градоначелнику Источног Сарајева Радомиру Кезуновићу, те некадашњем команданту Илијашке пјешадијске бригаде генерал-мајору Драгану Јосиповићу.

Златне плакете добили су Болница "Србија" и домови здравља и амбуланте из свих градских општина, као и пуковник у пензији Милан Јоловић Легенда.

Добитници Сребрне плакете су декан Факултета физичког васпитања Универзитета у Источном Сарајеву Боро Цицовић, предузеће "Оберон" из Источног Старог Града, чији је власник Тадија Тадић, овогодишњи кум славе града.

Свечаној академији присуствовали су Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, посланици у Народној скупштини Српске Наташа Трифковић и Мирослав Вујичић.

Присутни су били гости из Србије и Црне Горе - замјеник градоначелника Ниша Душица Давидовић, помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић, замјеник градоначелника Сомбора Љиљана Тица и помоћник градоначелника Синиша Борота, те предсједници општина Пантелеј /нишка општина/ и Плужине Наташа Станковић и Мијушко Бајагић.

Академији су присуствовали и начелници општина Источно Ново Сарајево Јован Катић, Пала Бошко Југовић и Трнова Драгомир Гаговић.

Након свечане приказан је документарно-играни о страдању Срба у Ледићима, аутора Гвоздена Шарца, у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

Сутра на славу града у 9.00 часова у храму у Храму Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима биће служена Света архијерејска литургија.

У 14.00 часова предвиђен је славски ручак у хотелу "Рајска долина" на Јахорини, у 18.00 часова планирано је отварање новоизграђеног парка у Палама, након чега ће у 19.00 часова на Студентском тргу у овој општини услиједити концерт Саше Матића.