latinica  ћирилица
17/09/2021 |  07:53 ⇒ 07:59 | Аутор: ТАНЈУГ

У Русији избори за руску Думу

У Русији се одржавају избори за Думу, доњи дом руског парламента.
Гласање у Москви (фото: РИА Новости / Алексей Майшев) -
Гласање у Москви (фото: РИА Новости / Алексей Майшев)

Бирачка мјеста прво су отворена у 08.00 у региону Камчатка и Чукотска аутономна област (23 сата по московском времену у четвртак).

Посланици за доњи дом парламента бирају се на пет година мјешовтим изборним системом: половина чланова Думе, њих 225, биће изабрана по партијској линији, а другу половину бираће грађани у 225 изборних јединица, преноси ТАС С.

Шефица руске Централне изборне комисије Ела Памфилова потврдила је одржано више од 4.400 изборних кампања различитих нивоа током јединствени изборног дана у свих 85 руских региона, као и да ће поред избора за Думу, бити одржани и локални избори у 46 руских региона.

Према ријечима званичника задужених за изборни процес у Русији, биће отворено чак 96.000 бирачких мјеста, а држављани Русије који бораве у иностранству моћи ће да гласају у 144 државе у којима ће бити отворено укупно 348 бирачких мјеста, плус још седам бирачких мјеста која ће бити отворена у Бајконуру, у Казахстану.

Руски предсједник Владимир Путин раније је одржао видео обраћање нацији током којег је позвао своје сународнике да гласају на изборима за државну Думу.

Руски лидер је изразио наду да ће Руси демонстрирати одговоран, уравнотежен и патриотски став и рекао да рачуна на њихову намјеру "да изаберу посланике у Думи који ће радити у њихово име за вољену домовину, у интересу народа и свих грађана Русије".

Изборну кампању је обиљежила жестока конкуренција на свим нивоима, а на изборе излазе укупно 23 странке са 74.000 кандидата за различите функције.

Бирачка мјеста у читавој земљи отварају се у 08:00 часова по локалном времену данас, 17. септембра и затварају се у 08:00 часова 19. септембра, а у раду изборних комисија биће ангажовано укупно око 880.000 људи.