latinica  ћирилица
17/09/2021 |  08:07 ⇒ 08:26 | Аутор: klix.ba

Ово је пет држава које се враћају предпандемијском начину живота

Данска, Сингапур, Тајланд, Јужна Африка и Чиле су државе које се настоје вратити предпандемијском начину живота.

То се десило 18 мјесеци од почетка пандемије на коју је већина земаља одговорила рестриктивним мјерама. С друге стране, поједине земље су истрајне на рестриктивним мјерама без обзира на негативне економске и социјалне посљедице.

Данска

У Данској су 10. септембра укинуте све мјере оцијенивши да вирус корона више није "критична пријетња" по друштво. Грађани могу посјећивати угоститељске објекте и ноћне клубове без да показују ковид пропуснице. У јавном превозу није потребно носити заштитне маске и дозвољено је окупљање већег броја без икаквих ограничења.

Како пише CNN, овоме је допринијела и вакцинација против вируса корона. До 13. септембра потпуно је вакцинисано 74 одсто становништва, подаци су истакнути на веб страници Our World in Data.

Сингапур

У Сингапуру су одлучили да се против пандемије боре искључиво вакцинацијом те да буду посвећени лијечењу особа које имају тешке симптоме вируса корона. Епидемиолошке мјере се од јуна ове године више не примјењују.

Један сингапурски званичник је поручио да је "лоша вијест то што вирус корона никада неће нестати, али је добра вијест што се упркос томе може нормално живјети". Међутим, надлежни су поручили да постоји могућност да се поново примјењују рестриктивније мјере.

Тајланд

Предпандемијском начину живота настоје се вратити и у Тајланду. У овој држави је током прошле године регистрован мали број позитивних на вирус корона, а то је посљедица рестриктивних епидемиолошких мјера. Најављено је да ће се сљедећи мјесец земља поново отворити за стране туристе.

То је случај упркос томе што је врло мали број грађана вакцинисан у односу на сусједне државе. Према Our World in Data, једном дозом вакцине је вакцинисано мање од 18 одсто становништва, док је 21 одсто у потпуности вакцинисано, тј. вакцинисано је објема дозама вакцине.

Јужноафричка Република

Јужноафричке власти су најавиле да ће ублажити епидемиолошке мјере, а које су подразумијевале стриктну физичку дистанцу и забрану окупљања већег броја људи. Једини изузетак у томе биле су сахране.

Предсједник Цyрил Рамапхоса је нагласио да сада имају довољан број вакцина за пунољетно становништво. И у овој држави је мали број вакцинисаних те је предсједник позвао грађане да се имунизирају.

Чиле

У Чилеу је 87 посто становништва потпуно вакцинисано, а у међувремену се планира и вакцинација трећом дозом вакцином. Одобрена је и вакцинација дјеце од шест и више година вакцином кинеског произвођача Синовак. И ова држава се намјерава отворити за стране туристе који се сматра првим кораком ка нормализацији живота, пише CNN.