latinica  ћирилица
17/09/2021 |  08:19 ⇒ 08:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Москва упозорила САД да се не мијешају у руске изборе

Москва посједује необориве доказе за уплитање САД у припреме и одржавање избора за Државну думу и упозорила је Вашингтон да се не мијеша у унутрашње послове Русије, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

“- Званична Москва региструје мијешање САД у изборе за Думу, али не прави од тога пи-ар кампању и не бави се мегафонском дипломатијом - изјавила је Захарова, преноси ТАСС.

Она је за руски Први канал нагласила да је Москва позвала америчког амбасадора и дала му могућност да се упозна са чињеницама које, како је рекла, нису само сумње, него и конкретне примједбе.

Према њеним ријечима, руска страна посједује необориве доказе да америчке интернет платформе крше руски закон у контексту припреме и одржавања избора за Државну думу.

Руско Министарство спољних послова позвало је америчког амбасадора у Москви Џона Саливана 10. септембра на састанак са замјеником министра спољних послова Сергејем Рјабковом, гдје је упознат са доказима да су амерички технолошки гиганти прекршили руске законе.

Захарова је навела да је и руска амбасада у Вашингтону пренијела релевантне информације Стејт департменту и Савјету за националну безбједност САД, и да Москва полази од тога да ће америчке власти одмах предузети свеобухватне мјере како би се испунили руски захтеви.

Избори за нови, петогодишњи сазив Думе, доњег дома руског парламента, одржавају се од 17 до 19. септембра.