latinica  ћирилица
17/09/2021 |  08:27 ⇒ 08:36 | Аутор: ТАНЈУГ

Холандска министарка поднијела оставку због евакуације амбасаде у Авганистану

Холандска министарка спољних послова Зигрид Каг поднијела је оставку због начина на који је управљала евакуацијом амбасаде у Авганистану прошлог мјесеца.
Зигрид Каг (фото: netherlandsnewslive.com) -
Зигрид Каг (фото: netherlandsnewslive.com)

Она је то урадила након што је парламент усвојио приједлог за изгласавање неповјерења према њој, преноси бриселски Политико.

Холандска амбасада у Кабулу упутила је прошлог мјесеца влади поновљене хитне захтјеве да се припреми за уклањање особља из земље пре него што га у потпуности преузму талибанске милитантне снаге. Међутим, Влада је донијела одлуку о томе како и када евакуисати локално особље и њихову ближу родбину непосредно прије пада Кабула.

Због тога је Каг била изложена жестоким критикама, а у четвртак је признала да се њен кабинет руководио погрешним претпоставкама, али да није била само њена грешка.

- Брзи напредак талибана изненадио је све, чак и саме талибане. Парламент је закључио да се Кабинет понио неодговорно. Не могу да учиним ништа друго сем да се суочим са посљедицама - рекла је Каг.

Парламент је усвојио сличан предлог и за министарку одбране Анк Бијлевелд, али она ће остати на функцији.

Како се наводи хголандске странке још увијек покушавају да формирају владу након избора одржаних у марту, на челу са премијером Марком Рутеом.