latinica  ћирилица
17/09/2021 |  08:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Италија: Од 15. октобра зелене пропуснице за све запослене

Италија ће увести обавезне "зелене пропуснице" за све запослене, доказ о вакцинацији, негативном тесту или опоравку од вируса, а нове мјере владе у Риму прве су у Европи и сматра се да су међу најстрожијим у свијету.

Како сазнаје Би-Би-Си, свако ко нема пропусницу биће суочен са суспензијом са посла и могућношћу да му плата буде суспендована након пет дана без пропуснице.

Ова мјера, која би требало да ступи на снагу 15. октобра, има за циљ повећање вакцинације у земљи која је иначе тешко погођена ширењем вируса корона.

Зелене ковид пропуснице су дигитално обрађени документи који се већ траже за улазак на италијанске жељезничке станице, биоскопе, за одлазак у ресторане, теретане и на базене.

Наставно особље у образовним институцијама у Италији такође мора да посједује ове пропуснице, а према писању медија због неиспуњавања ове обавезе неки наставници су наводно враћени с посла.

Италијанска влада одобрила је нови закон којим се ова обавеза уводи у свим секторима, а предузећа и радници који буду ухваћени без пропуснице могли би да буду кажњени новчаном казном у износу до 1.500 евра.

Најављујући ову нову мјеру министар здравства Италије Роберто Сперанца указао је да ће она побољшати епидемиолошку безбједност и процес имунизације учинити ефикаснијим.

Упркос противљења вакцинацији гласне мањине Италијана, већина је подржали владину кампању вакцинације, па је скоро 65 одсто Италијана до сада потпуно вакцинисано, али инфекције су ипак у порасту због ширења заразније делта варијанте вируса.