latinica  ћирилица
17/09/2021 |  08:51 ⇒ 09:47 | Аутор: РТРС

РТРС, 21.10: Промоција филма "Сретен, заборављени вајар" (ВИДЕО)

Саша Берендика задужен за сценарио документарног филма "Сретен, заборављени вајар", који ће бити емитован вечерас на РТРС од 21.10 часова истакао је гостујући у Јутарњем програму наше телевизије да се дуго спремао за овај филм.
Саша Берендика - Фото: РТРС
Саша БерендикаФото: РТРС

- Ово је веома важна ствар за мене. Филм се дуго крчкао, неколико година је прошло док се све то завршило. Ово је заиста један велики пројекат за мене и за моје скромно искуство новинарско - истакао је Берендика.

Каже да је ово филм о "оцу" српског вајарства, Сретену Стојановићу, који је "извајан" према мемоарима који бацају ново свјетло на турбулентна времена.

Ово је филм о човјеку који је могао да уједини оно што је данас непомирљиво. Ово је сага о судбини умјетника, интелектуалца и документ о идентитету у времену када ништа није било црно - бијело.

Писац, ликовни теоретичар и критичар, оснивач Академије ликовних умјетности у Београду, Сретен Стојановић је један од најаутентичнијих личности српске ликовне, културне, па и јавне сцене у првој половини 20. вијека.

Сретен Стојановић је аутор монументалних споменика попут оног: Карађорђу испред Храма Светог Саве на Врачару, Његошу испред Филозофског факултета у Београду.

Учесници на филму су Никола Кусовац, историчар умјетности, Матија Бећковић, академик, Миливоје Унковић, академик, Ведрана Адамовић, кустос Музеја Козаре, Дуња Симоновић Брадић и Милица Арежина, Фондација "Сретен Стојановић", Младенко Саџак, филолог, Алекса Милић, Музеј Козаре и Боривоје Милошевић, историчар.

Ауторски тим су чинили: Данијел Павловић, режија, новинар истраживач и сценарио, Саша Берендика, креативни продуцент, Бранко Лазић, монтажер у припреми филма, Александра Милетић, монтажер и постопродукција слике, Ведран Марић, сниматељ, Данијел Павловић, мајстор свјетла, Драган Талић, тонска обрада, Владимир Владетић, наратор, Дарко Цвијетић и продукција, Есад Бајрић.

Цијели разговор можете погледати у видеу: