latinica  ћирилица
17/09/2021 |  10:07 ⇒ 10:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Кинески астронаути стигли на Земљу послије 90-дневне мисије (ВИДЕО)

Три кинеска астронаута вратила су се данас на Земљу након 90 дана боравка на првој свемирској станици своје земље, најдужој кинеској свемирској мисији до сада.
Астронаути (фото: youtube.com / CCTVVideoNewsAgency) -
Астронаути (фото: youtube.com / CCTVVideoNewsAgency)

Није Хаишенг, Лију Боминг и Танг Хонгбо слетјели су данас свемирским бродом Шенжоу-12 нешто послије 13.30 по локалном времену након што су се јуче ујутро одвојили од матичне свемирске станице, преноси АП.

Државна телевизија ЧТВ приказала је снимке свемирског модула са астронаутима који је падобранима слетио у пустињу Гоби гдје су га чекали хеликоптери и теренска возила.

Неколико минута касније, екипа техничара почела је да отвара поклопац капсуле, који је изгледао неоштећен.

Након лансирања 17. јуна, командант мисије Није и астронаути Лију и Танг два пута су излазили у свемир да би поставили механичку руку дужине 10 метара (33 стопе) и обавили комуникацију са лидером кинеске Комунистичке партије Си Ђинпингом.

Иако је кинеска војска, која води свемирски програм, објавила само неколико детаља, очекује се да ће астронаути у наредне двије године одлазити у 90-дневне мисије на свемирску станицу како би је оспособљавали да у потпуности буде функционална.