latinica  ћирилица
17/09/2021 |  10:12 ⇒ 10:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија уводи обавезну вакцинацију за све државне службенике

Сви запослени у државној управи у Словенији мораће да се вакцинишу против вируса корона, а негативан тест више им неће бити довољан за долазак на посао, одлучила је словеначка влада.

Да би могли да раде сви државни службеници, ако до сада нису вакцинисани или прележали инфекцију, мораће да докажу да су примили прву дозу вакцине до 1. октобра, а до 1. новембра другу дозу, осим ако се не одлуче за вакцину Џонсон и Џонсон које пружа заштиту након једне дозе.

Словеначка влада је ово одлучила касно синоћ, а детаљи ће бити појашњени данас на конференцији за новинаре.

Пооштравање противепидемијских мјера према којима је за рад, јавни превоз, одлазак у трговински центар, банку или пошту, као и за низ других активности потребно имати ковид потврду о вакцинацији или негативан тест на снази је од сриједе, када су у Љубљани одржане и демонстрације противника Владе, на којима је због нереда интервенисала полиција.

Према анкети коју преносе словеначки медији, против таквог пооштравања мјера је више од 40 одсто људи, а многи тзв. ПЦТ услове за рад сматрају дискриминаторским.

Министар здравства Јанез Поклукар то негира и наводи да Влада својом одлуком само даје "социјални бенефит" онима који се вакцинишу и тако штите своје здравље и здравље других.

Премијер Јанез Јанша изјавио је да Влада, упркос протестима, неће одустати од мјера против ширења заразе, а мјере су од саме најаве много повећале интерес за вакцинацију.

Из Владе је речено и да је од почетка септембра број вакцинисаних за недељу дана повећан два до три пута.