latinica  ћирилица
17/09/2021 |  10:12 ⇒ 10:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија уводи обавезну вакцинацију за све државне службенике

Сви запослени у државној управи у Словенији мораће да се вакцинишу против вируса корона, а негативан тест више им неће бити довољан за долазак на посао, одлучила је словеначка влада.
Вакцина против короне (Фото: REUTERS/Dado Ruvic) -
Вакцина против короне (Фото: REUTERS/Dado Ruvic)

Да би могли да раде сви државни службеници, ако до сада нису вакцинисани или прележали инфекцију, мораће да докажу да су примили прву дозу вакцине до 1. октобра, а до 1. новембра другу дозу, осим ако се не одлуче за вакцину Џонсон и Џонсон које пружа заштиту након једне дозе.

Словеначка влада је ово одлучила касно синоћ, а детаљи ће бити појашњени данас на конференцији за новинаре.

Пооштравање противепидемијских мјера према којима је за рад, јавни превоз, одлазак у трговински центар, банку или пошту, као и за низ других активности потребно имати ковид потврду о вакцинацији или негативан тест на снази је од сриједе, када су у Љубљани одржане и демонстрације противника Владе, на којима је због нереда интервенисала полиција.

Према анкети коју преносе словеначки медији, против таквог пооштравања мјера је више од 40 одсто људи, а многи тзв. ПЦТ услове за рад сматрају дискриминаторским.

Министар здравства Јанез Поклукар то негира и наводи да Влада својом одлуком само даје "социјални бенефит" онима који се вакцинишу и тако штите своје здравље и здравље других.

Премијер Јанез Јанша изјавио је да Влада, упркос протестима, неће одустати од мјера против ширења заразе, а мјере су од саме најаве много повећале интерес за вакцинацију.

Из Владе је речено и да је од почетка септембра број вакцинисаних за недељу дана повећан два до три пута.