latinica  ћирилица
17/09/2021 |  12:03 ⇒ 12:10 | Аутор: Блиц

Грк који је одбио да бомбардује Србију, добио улицу у Нишу

Као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ - рекао је прије двадесет двије године Грк Маринос Рицудис, капетан брода грчке ратне морнарице, у вријеме када је увелико трајало бомбрадовање НАТО-а бивше СРЈ.
Маринос Рицудис -
Маринос Рицудис

У Београду је добио мурал са својим ликом, а у Нишу улицу, што је прије три дана подијелио на свом Фејсбук профилу.

Човјек који је на најбољи начин описао повезаност и љубав између Срба и Грка, са великим задовољством је поставио слику табле са његовим именом, уз кратак коментар у којем је можда и најбоље објашњена његова објава. И то на чистом српском, на ћирилици.

– Живот има много путева – стајало је испод Рицудисове објаве, која од уторка биљежи велики број интеракција и дијељења.

Рицудис, тада капетан брода Темистоклис и потпоручник ратне морнарице, одбио је наређење да учествује у бомбардовању и вратио је брод назад у луку.

Иако му је одлука да подржи Србију у тренутку када је практично цијели свијет био против ње донијела проблеме, Рицудис је поносан на њу.

– Поносан сам што сам подржао Србију у борби против свих. Био је фантастичан осјећај донијети одлуку да подржим нацију која се борила против далеко надмоћнијег непријатеља. Изузетно сам поносан због тог тренутка који сам пружио и свом и вашем народу. То је заједничка прича између мене, моје културе и ваше културе. Веома сам срећан што сам нашао пријатеље у Србији и што дијелимо заједничка сјећања – рекао је прије двије године.

Прије неколико година у Београду је освануо и мурал са његовим ликом. Грађани Србије су му се још једном захвалили за херојском чину осликавањем његовог лика са заставама Грчке и Србије у Дунавској улици на Дорћолу. Мурал је урађен на његов рођендан.

– Графит у Београду. Мој рођендански поклон. Предиван је. Хвала свим мојим српским пријатељима. Грчка – Србија ближе него икада – написао је тада Рицудис на свом Фејсбук профилу.