latinica  ћирилица
17/09/2021 |  13:19 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Запад је у Авганистану оставио арсенал модерног наоружања, то није добро

Запад је, напуштајући територију Авганистана, тамо оставио цјелокупан арсенал савременог наоружања и у томе нема ничег доброг, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.
Владимир Путин (Фото: @KremlinRussia_E) - Фото: Тwitter
Владимир Путин (Фото: @KremlinRussia_E)Фото: Тwitter

- Што се тиче оружја, то је једина ствар којом су се талибани обогатили, јер су га добили након 20 година присуства западне коалиције у Авганистану. Међутим, у томе нема ничег доброг - рекао је Путин у обраћању на самиту лидера држава Шангајске организације за сарадњу.

- Наша организација сада има хитан задатак да заузме заједнички и усаглашен став због озбиљних ризика који могу настати усљед заоштравања ситуације у Авганистану, а након исхитреног повлачење, да не кажемо бијега, војске САД и њених НАТО савезника - рекао је Путин.

Руски предсједник је, између осталог, предложио и да се обнови рад Контакт групе ШОС за Авганистан како би се нове власти Авганистана стимулисале у испуњавању обећања, а како би се успоставили мир и сигурност, нормализовао живот и осигурао посао за све.

Он сматра и да би потенцијал Шангајске организације требало искористити како би се стало на пут тероризму, трговини наркотицима и екстремизму који долази из Авганистана.

Као још један задатак Шангајске организације за сарадњу навео и стимулацију власти Авганистана у испуњавању својих обећања.

- Истина је да се смјена власти догодила без проливене крви и то је, безусловно, позитивна ствар. Талибани данас контролишу практично цјелокупну територију Авганистана и неопходно је стимулисати нове авганистанске власти у испуњавању обећања - додао је Путин.

ШОС - међународну организацију су 2001. године основали лидери Кине, Русије, Казахстана, Таџикистана, Киргизије и Узбекистана. Земље које имају улогу посматрача су Авганистан, Бјелорусија, Иран и Монголија, а државе-партнери су Азербејџан, Јерменија, Камбоџа, Непал, Турска и Шри Ланка.

План је да се на самиту у Душанбеу усвоји декларација и потпише више од 30 докумената који се тичу активности организације. Притом, очекује се да ће лидери држава донијети одлуку о покретању поступка о пријему Ирана као пуноправног члана ШОС-а, док ће Египат, Катар и Саудијска Арабија добити статус партнера у дијалогу.