latinica  ћирилица
17/09/2021 |  14:09 ⇒ 14:16 | Аутор: Агенције

Хакерски напади на онлајн гласање у Русији из САД, Њемачке и Украјине

Руско Министарство за саобраћај и комуникације саопштило је да је јутрос забиљежено неколико напада на електронски систем за гласање за руску Думу али да су сви напади успјешно одбијени.
Избори у Русији (фото: Sputnik / Vladimir Astapkovič) -
Избори у Русији (фото: Sputnik / Vladimir Astapkovič)

Како се прецизира, ти напади извршени су са ај-пи адреса из САД, Њемачке и Украјине. Први напад регистрован је у 10.36 сати по московском времену са циљем да се блокира приступ сервису идентификације и аутентификације корисника.

- Половина напада долази из САД, 25 одсто из Њемачке, 20 одсто из Јужне Кореје и пет одсто из Кине, изјавила је предсједавајућа Централне изборне комисије Ела Памфилова.

- То значи да не измишљамо било какве оптужбе, избори су привукли доста пажње - додала је Памфилова.

У саопштењу Министарства за саобраћај и комуникације истиче се да су ови напади били планирани и организовани што и говори о намјери да се смислено блокира рад сервиса са онлајн гласање.

Према ријечима замјеника министра Олега Качанова, портал за онлајн гласање тренутно ради у пуном капацитету и техничких проблема више нема.

Истовремено, из Штаба за мониторинг избора тврде да је због тих напада дошло до одређених задржавања приликом онлајн гласања, али да су сви гласови успјешно сачувани.