latinica  ћирилица
17/09/2021 |  14:21 ⇒ 14:23 | Аутор: СРНА

Новом стратегијом трајно запослити што више људи

Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић изјавио је данас да у стратегији за запошљавање, која треба да буде донесена до новембра, треба уврстити све елементе за које је анализама из протеклог периода утврђено да су добри, али и промијенити утврђене недостатке како би што квалитетнијим рјешењима допринијела да се што више људи трајно запосли.
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство рада и борачко-инвалидске заштите (фото: илустрација)Фото: РТРС

Он је навео да је у току анализа реализације акционих планова запошљавања који се спроводе у протеклих 10 година, те да је у том периоду запослено укупно 36.736 лица и утрошено 156.176.000 КМ.

- Највеће ефекте постигли смо запошљавањем у привреди или кроз поврат пореза и доприноса, као и пласирањем директних средстава и ту је више од 78 одсто ефективних резултата - изјавио је Милуновић новинарима након састанка са директором Завода за запошљавање Републике Српске Мирославом Вујичићем.

Он је напоменуо да је код самозапошљавања циљних категорија тај проценат мањи, те да је у плану да се промијене критеријуми и износи средстава како би се постигли бољи резултати у наредном периоду.

- Праћењем ефеката запошљавања утврђено је да је 51 одсто лица кроз пројекте самозапошљавања и пројекте подстицаја привреде остало запослено након праћеног периода од 12 мјесеци и не можемо бити у потпуности задовољни тим ефектима - рекао је Милуновић.

Он је напоменуо да ће Министарство у наредном периоду настојати да са својим социјалним партнерима постигне што већи степен сагласности како би ова стратегија могла да представља извор будућих акционих планова запошљавања, који већ у сљедећој години требају да буду реализовани.

- Задовољни смо јер смо ове године успјели да за борачке категорије пласирамо и додатних 10.340.000 КМ, чиме смо задовољили све који су се пријавили и испунили услове на Заводу за запошљавање за самозапошљавање - рекао је Милуновић.

Према његовим ријечима, тај пројекат је у реализацији, те ће се након годину дана анализирати резултати како би се у наредном периоду могло интервенисати према незапосленим демобилисаним борцима и ратним војним инвалидима.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић рекао је да је на састанку било ријечи и о општим стварима које би се могле примијенити у наредном периоду, као што су измјене неких законских рјешења, а која би допринијела повећања запошљавања људи.

- Када је ријеч о програмима запошљавања, највише смо задовољни оним који су намијењени искључиво привреди. Међутим, морамо имати на уму да смо земља која је изашла из рата и да имамо обавезу према демобилисаним борцима и дјеци погинулих бораца - указао је Вујичић.

Говорећи о стању на тржишта рада, он је навео да је тренутно 75.000 лица на евиденцији Завода, што је за око 8.000 мање него у истом периоду прошле године, што говори да се тржиште Републике Српске опоравља.