latinica  ћирилица
17/09/2021 |  14:40 | Аутор: Агенције

Хрватска: Највећа стопа инфалције у посљедњих осам година

Потрошачке цијене у Хрватској у августу су повећане 3,1 одсто на годишњем нивоу, што је највиша стопа инфлације још од априла 2013. године када је износила 3,3 одсто и убрзање је инфлације у односу на мјесец раније, показују подаци Државног завода за статистику
Хрватске куне (фото: Marko Matijević / mirovina.hr) -
Хрватске куне (фото: Marko Matijević / mirovina.hr)

Први снажнији раст инфлације у земљи забиљежен је у априлу ове године - 2,1 одсто, што је тада било највише од августа 2018. године, стопа раста се задржала на истом нивоу и у мају, док је у јуно благо успорила на два одсто, да би у јулу порасла на 2,8 одсто и у августу убрзала на 3,1 одсто.

Статистика показује да су највише порасле цијене превоза, за 9,9 одсто у односу на август прошле године, а подаци ДЗС-а показују и да су услуге ваздушног превоза скочиле 46,7 одсто, а поморског путничког превоза 18,1 одсто.

У ресторанима и хотелима само цијене услуге смјештаја на годишњем нивоу порасле су 12,2 одсто, а цијене хране које имају значајан удио у потрошачкој корпи, наставиле су започети раст из јула па су у просјеку на годишњем нивоу више 2,4 одсто.