latinica  ћирилица
17/09/2021 |  14:41 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Лукић: Брђанин након 22 године у затвору испуњава све услове за слободу

Адвокат Новак Лукић нада се да ће бивши шеф Кризног штаба Српске Аутономне Области Крајина Радослав Брђанин, који је издржао 22 године затвора од укупно 30, бити пуштен на слободу јер испуњава све услове, иако је предсједник суда Кармел Ађијус "врло ригидан" по том питању и готово свима је одбио такве захтјеве.
Новак Лукић - Фото: Глас Српске
Новак ЛукићФото: Глас Српске

Лукић је рекао да је Брђанин пребачен у притвор Хашког механизма за међународне кривичне судове из затвора у Данској 14. септембра.

Он је навео да је држава Данска обавијестила Механизам у Хагу да послије 20 година издржане казне по данским законима више не могу да га држе у затвору, те да по споразуму са Хашким трибуналом, он има ингеренцију да га преузме ако још није издржао казну у цјелости.

- Трансфер је извршен у тајности, 14. септембра и сада је у Хагу по одлуци предсједника Трибунала из августа, која је сада јавно објављена, о томе да се он пребаци у Хаг до одлуке гдје ће бити даље пребачен до окончања његове казне - рекао је Лукић за Срну.

Подсјетио је да је Брђанин осуђен на 30 година затвора, од којих је издржао 22 године и да је одбрана прије двије године поднијела захтјев за привремено пуштање на слободу, који је одбијен, а почетком ове године још један о коме још није донијета одлука.

- Надамо се да ће тај захтјев бити усвојен и да ће он бити пуштен на слободу, јер испуњава све услове. Од 6. јула 1999. године тече му казна, он ниједан дан није био на привременој слободи, све вријеме је у затвору, формално до 1929. године - рекао је Лукић.

Напомиње да о овим захтјевима одлучује предсједник суда Кармел Ађијус, који је "врло ригидан у погледу захтјева за пуштање на привремену слободу", а није везан ни роковима, па може да одлучи "сваки дан, а може и за годину дана".

- Од када је постао предсједник суда Ађијус није никога пустио на привремену слободу, осим Валентина Ћорића /2019. године/ у случају "Херцег Босна", свима је одбио захтјеве - рекао је Лукић.

Бивши шеф Кризног штаба Српске Аутономне Области Крајина Радослав Брђанин, којег је Хашки трибунал осудио на 30 година затвора, привремено је из затвора у Данској пребачен у Притворску јединицу УН, док се не одлучи у којој земљи ће служити остатак казне, објавио је данас Бирн.