latinica  ћирилица
17/09/2021 |  15:05 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Гашић: Значајан простор за инвестиције у туризам у Српској

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је, у оквиру Међународног форума о туризму у португалском граду Евора, да у Републици постоји значајан простор за инвестиције у туризму и позвала све заинтересоване инвеститоре да се упознају о постојећој понуди и могућностима да пословање прошире на Српску.
Сузана Гашић - Фото: СРНА
Сузана ГашићФото: СРНА

Гашићева је, учествујући данас у панел-дискусији "Дугорочне инвестиције и њихова исплативост - нови модели и ризици", истакла да Влада Републике Српске улаже значајне напоре у стварање повољног пословног окружења и могућности инвестирања у туризам, кроз различите моделе, међу којима је и јавно-приватно партнерство.

Она је позвала инвеститоре да посјете Српску, саопштено је из Министарства трговине и туризма.

Гашићева је истакла да је развој одрживог туризма и стварање пословне климе погодне за развој туризма заједнички задатак Владе Републике Српске и локалних заједница, које морају препознати потенцијале својих средина и подржати иницијативе и њихов пут од идеје до конкретног пројекта.

- Туризам у Српској већином се базира на принципу малих и средњих предузећа и сеоских домаћинстава, којима је значајна подршка институција у стварању одрживог туристичког производа и промета - истакла је Гашићева.

Она је говорила о улагањима Владе Републике Српске у комплекс Андрићград и олимпијску планину Јахорину, гдје је након реализованих инвестиција дошло до повећања туристичког промета, што је довело и до отварања нових послова и већег укључивања приватног сектора у даљи развој инвестиција на овим дестинацијама.

Гашићева је поменула и значајна улагања у сектору туризма која су у протеклом периоду реализована кроз концесије, истичући комплекс "Терме Озрен" код Добоја као примјер успјешне инвестиције која је у години пандемије представљала једну од посјећенијих дестинација у Српској, те комплекс "Бусија", који се гради на планини Мајевици у близини Бијељине.

Она је додала да су у претходном периоду реализована значајна улагања и у бањски туризам како приватног сектора у Бањи Врућици, тако и Владе Републике Српске у бање "Вилина влас" и "Мљечаница", у коју ће и у наредном периоду бити уложена значајна финансијска средства.

Тема панел-дискусије било је стварање привредног окружења погодног за инвестиције, али и примјери добрих пракси и искустава земаља у Европи и свијету.

Међународна конференција "Евора форум - свијет за путовања" прва је међународна конференција посвећена питању одрживости у туризму.

Форум се одржава 16. и 17. септембра у португалском граду Евора, гдје учесници имају прилику да подијеле кључна достигнућа и изазове како би заједнички дефинисали циљеве чија ће примјена убрзати непредак туристичког сектора.

Учесници конференције су министри и државни секретари туризма Француске, Шпаније, Саудијске Арабије, Јамајке, Јордана и других земаља, те представници приватног сектора и међународних организација, као и представници медија из више од 60 медијских кућа, међу којима су: Би-Би-Си, "Ал џазира", "Травел викли", "Дојче веле" и "Јуро њуз".