latinica  ћирилица
17/09/2021 |  16:22 ⇒ 16:30 | Аутор: СРНА

"Српске породице се боје да ће Мујо Хаџиомеровић бити нови Амор Машовић"

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац Радојка Филиповић рекла је Срни да су породице несталих из Републике Српске незадовољне досадашњим радом Института за тражење несталих БиХ и да страхују да нови члан Колегијума директора Института Мујо Хаџиомеровић не буде нови Амор Машовић.
Радојка Филиповић - Фото: СРНА
Радојка ФилиповићФото: СРНА

- Бојимо се да Мујо Хаџиомеровић не буде нови Амор Машовић. Ми то сигурно нећемо дозволити и то је порука породица несталих из Републике Српске. Дефинитивно пратићемо рад Колегијума директора у наредном периоду - упозорила је Филиповићева.

Пошто је ријеч о Колегијуму директора Института чији мандат тече од 19. септембра ове године, додала је Филиповићева, очекује се да новоизабрани Колегијум директора ради и у интересу породица несталих Срба.

- Свједоци смо да је Институт од момента оснивања, од 2008. године радио само у интересу једног народа и то бошњачког - рекла је Филиповић.

Она је истакла да је комплетан рад Института у претходном периоду био усмјерен само на проналазак и идентификацију несталих Бошњака.

- То говори и статистика и отуда су породице несталих из Репуб лике Српске цијело вријеме биле незадовољне радом Института за нестала лица. Сама чињеница да 1.652 нестала са списка из Републике Српске и чињеница да је Мујо Хаџиомеровић именован испред Бошњака у Колегијум директора нама заиста не улива наду да ће се нешто промијенити када је процес тражења несталих Срба у питању - истакла је Филиповићева.

Она поручује да српским породицама у овој ситуацији једино остаје да буду оптимисти и да виде у наредном периоду у ком правцу ће ићи процес тражења када је ријеч о овом сазиву Колегија директора Института.

Према њеним ријечима, ова организације ће заиста на основу резултата, односно статистике Института и сами реаговати и предузимати одређене активности јер је прошло доста времена, мало је Срба пронађено – готово ништа од оснивања Института а нама вријеме не иде у прилог.

- Вријеме нам је највећи непријатељ јер се бојимо да ће се политика Института каква је била до сада наставити и у наредним периоду, да ће ићи у том правцу да нема несталих Срба , да нема злочина над Србима, па нема ни починилаца тих злочина над Србима а све с циљем да се задржи овакво стање гдје су Срби окарактерисани као једини кривци за сукобе из периода деведесетих година - упозорила је Филиповићева.

Управни одбор Института за нестала лица БиХ одлучио је да ће нови Колегијум директора Института сачињавати Никола Перишић, Марко Јуришић и Мујо Хаџиомеровић, потврдио је Срни предсједник Управног одбора Института Петар Шикман.