latinica  ћирилица
17/09/2021 |  18:26 ⇒ 18/09/2021 | 07:26 | Аутор: РТРС

Српска биљежи раст броја заражених; Институт објавио препоруке и упутства

Република Српска у протеклих неколико седмица биљежи раст броја заражених вирусом корона.
Институт за јавно здравство Републике Српске - Фото: РТРС
Институт за јавно здравство Републике СрпскеФото: РТРС

У вези са тим, Институт за јавно здравство објавио је препоруке и упутства које се односе на тестирање и карантин особа које су вакцинисана или су прележала ковид.

ТЕСТИРАЊЕ НАКОН ИСТЕКА КАРАНТИНА ИЛИ ПРЕЛЕЖАНЕ БОЛЕСТИ

За особе који су контакти ковид-19 потврђеног или вјероватног случаја, а раде у здравственим установама и домовима за његу старих лица и лица са потешкоћама у развоју, приликом повратка на посао препоручује се тестирање PCR или брзим антигенским тестом четврти или пети дан након изложености.

Тестирање на крају периода карантина се не ради, осим у случају процјене надлежног епидемиолога да се ради о високом ризику од заражавања осјетљивих категорија становништва (нпр. имуникомпромитована особа, нарочито она која ради као здравствени радник или његоватељ), у ком случају се тест ради последњи дан карантина.

КАРАНТИН КОД ОСОБА КОЈЕ СУ ВАКЦИНИСАНЕ

Особе које су вакцинисане само једном дозом вакцине, подлијежу мјери карантина у трајању од 10 дана. Особе које су прије најмање 14 дана примиле другу дозу вакцине против ковида-19, а идентификоване су као блиски контакт ковид-19 потврђеног или вјероватног случаја, као и особе код којих је прошло више од шест мјесеци након прележаног ковида-19, а примиле су једну дозу вакцине прије најмање 14 дана, подлијежу мјери карантина у трајању од пет дана од дана изложености.

Уколико не развију симптоме инфекције, а након истека пет дана, ове особе настављају даље са редовним активностима уз упутство за високу опрезност у наредних 10 дана, да смање контакте, носе заштитну маску у свим ситуацијама гдје су у контакту са другим људима и врше редовну дезинфекцију руку.

КАРАНТИН КОД ОСОБА КОЈЕ СУ ПРЕБОЛОВАЛЕ КОВИД -19

Особе које су уназад шест мјесеци имале лабораторијски потврђен ковид-19 (PCR или антигенским тестом) или су биле вјероватан случај ковида-19, а идентификоване су као блиски контакт ковида-19 потврђеног или вјероватног случаја, не подлијежу мјери карантина. Даје им се упутство за високу опрезност у наредних 14 дана, да смање контакте, носе заштитну маску у свим ситуацијама гдје су у контакту са другим људима и врше редовну дезинфекцију руку.

КАРАНТИН, КРИТЕРИЈУМИ ЗА ИЗЛАЗАК ИЗ КАРАНТИНА

С циљем спречавања даљег ширења инфекције, сви блиски контакти подлијежу мјери карантина, која започиње од датума посљедњег контакта са потврђеним/вјероватним случајем који је остварен током периода инфективности потврђеног/вјероватног случаја.

Трајање карантина за блиске контакте потврђеног или вјероватног случаја је 10 дана. Уколико током трајања карантина особа развије симптоме (било да је вакцинисана или невакцинисана), сматра се вјероватним случајем који подлијеже изолацији без обзира да ли је тестирана или не.

Трајање карантина код особа које живе у истом домаћинству са потврђеним/вјероватним случајем се такође дефинише од датума последњег контакта. Из практичних разлога, у случају немогућности изоловања од обољелог укућана, контактима у домаћинству се може прописивати карантин у трајању од 14 дана од датума узимања узорка потврдног теста код обољеле особе, уколико се ради о потврђеном случају, односно од првог дана симптома, уколико се ради о вјероватном случају.