latinica  ћирилица
17/09/2021 |  18:48 ⇒ 18/09/2021 | 07:33 | Аутор: РТРС

Аудио снимак разговора Мехмедагића и Тадићеве о предмету "Диплома" (ВИДЕО)

Још нема званичне овјере да је другостепена дисциплинска комисија потврдила одлуку о разрјешењу Гордане Тадић са функције главне тужитељке Тужилаштва БиХ.
Прислушкивање - Фото: РТРС
ПрислушкивањеФото: РТРС

Одлука је донесена, а њена суштина биће јавно саопштена након што буду упознате стране у поступку, потврђено је за РТРС из Високог судског и тужилачког савјета.

А умјесто транспарентног рада, испливавају шокантне закулисне радње.

У сарајевским медијима испливао је тајни аудио снимак у којем директор ОБА Осман Мехмедагић пред тужитељком Горданом Тадић и њеном замјеницом Озренком Нешковић покушава да компромитује тужиоца Олега Чавку, који води предмет "Диплома" у којем је, између осталих, оптужен и Мехмедагић.


У пропратном писму уз готово једносатни аудио снимак, објављен у сарајевским медијима, који су према потпису послали поштени радници ОБА наводи се како Мехмедагић, злоупотребљавајући ресурсе Агенције, већ дуже вријеме незаконито прати и прислушкује тужитељку Тадић.

Наводи се и то да је посредством оданих кадрова озвучио канцеларију Тадићеве у којој је и снимљен скандалозни разговор. Тражио је, кажу и да се снимак уништи, након што му је копија достављена.

Разговор је, очигледно, вођен након што је Чавка истрагу отворио о првој проблематичној Мехмедагићевој дипломи. Осим што се поистовјећује са Агенцијом, Мехмедагић и пријети: "Ја ћу све употријебити ако се тај човјек... мислим немам ја ништа око тога, али нема смисла, видим шта човјек ради, ја сад не могу сједити скрштених руку. Кад ми прикупимо обавјештајно ти савршено знаш да то није доказ по пропису, алу у најмању руку кодекс дисциплинкси итд... Нећеш користити институцију тужилаштва да се обрачунаваш са институцијом на државном нивоу. Па не смију се институције користити, то се не смије...Па не знам онда је болестан, јер ћемо ми све отворити гдје се налази, састаје...Олег, ја Олег.."

Каже Мехмедагић у скандалозном разговору и да му Чавка вријеђа интелигенцију, да га већ 10 година има на прислушном радару.

"Зна" и који тужилац које предмете у Тужилаштву дужи. "Сугерише" Тадићевој и да Чавку "скине" са његових предмета. Уз одраније познате вечерње сусрете по сарајевским хаусторима, са предсједником Суда БиХ Ранком Дебевецом, на шокантном снимку тврди да је своје сараднике слао на разговоре и са дисциплинском тужитељком и појединим члановима ВСТС-а.

Посљедњу његову тврдњу недавно је поткријепио и предсједник Савјета Халил Лагумџија. Притиснут доказима, признао је крајем јула на сједници Савјета, да је заједно са замјеницом Санелом Горушановић Бутиган, угостио добрано компромитованог Мехмедагића.

Разговарали су о "непослушној" главној тужитељки. Но то Лагумџији није сметало да примарно Горушановић - Бутиган именује у првостепену дисциплинску комисију против Гордане Тадић. И да касније, одбије адвокатов захтјев за њено изузеће баш због тих тајних сурета.

Афере попут случаја Махмута Швраке, који је управо са сарајевском "академском перјаницом" - Мехмедагићем - на рапорт одлазио у централу СДА, пратиле су и рад другостепене комисије. Притисака на рад комисија, како сазнајемо није мањкало ни од одлазећег холандског судије Кеса ван дер Веидеа, којем истиче једногодишњи савјетнички мандат у ВСТС-у.

А тамо спремни само да демантују информацију да је холандски "савјетник", поред сједница првостепене комисије, присуствовао и другостепеној, иначе затвореној.

- Ја сам тражио да она буде отворена и да образложим доказе које сам поднио у међувремену, међутим они су се одлучили да то не буде тако, е колики је његов утицај и какав је утицај био, тражићу те информације - каже Владо Адамовић, адвокат Гордане Тадић.

Много је правничких, најблаже речено нелогичности, пратило дисциплински процес "Тадић". Осим што је Мехмедагићев "домаћин" Лагумџија данима унапријед наговјештавао и трећи степен одлучивања – што је законски слијед жалбе на одлуку о разрјешењу Тадићеве коју Адамовић најављује, "знао" је предсједник Савјета и да ће другостепени дисциплински поступак бити завршен до краја септембра.

А крају септембра, да ли случајно, "радовала" се и Сенка Ножица, адвокат "академца" Мехмедагића. Тако је 10. септембра изјавила: "Ми смо данас присуствовали једном наставку кампање која се води против нашег брањеника, а то је да се под сваку цијену, најситнији детаљ покушава користити да се он скине на позицији на којој се налази, и мислим да тај покушај неће уродити плодом онога ко је био идејни творац свега овога. Али пошто очекују нас бурне одлуке наредних неколико дана, до краја мјесеца, мислим да ће се све ствари рашчистити."

Адамовић јој одговара:"То се може тумачити на два начина. Притисак на другостепену комисију што није у складу са адвокатском етиком и друго је да је пуцала у празно па шта буде. Али у сваком случају, што се тиче притиска на њеног брањеника ситуација је јасна, нек донесе диплому и завршиће поступак за 15 минута."

Но Мехмедагић, правосуђу диплому не доноси већ мјесецима. Нити демантује скандалозни тонски запис.

Али позива, он, или ОБА, ваљда је то свеједно, све релевантне институције да истраже ко је снимио разговор.

Све осим Тужилаштва БиХ.