latinica  ћирилица
17/09/2021 |  19:22 ⇒ 19:23 | Аутор: СРНА

Неопходна хитна глобална акција у борби против климатских промјена

Лидери девет чланица ЕУ са југа Европе саопштиле су данас да је потребна хитна глобална акција да би се ријешила погоршана ситуација са климом и изградила одржива будућност за регион Средоземља.

Лидери Хрватске, Кипра, Француске, Грчке, Италије, Словеније, Малте, Португалије и Шпаније састали су се данас у Атини ради разговора о климатским промјенама након разорних шумских пожара који су указали на изазове које климатске промјене представљају за југ Европе.

У заједничком саопштењу објављеном након састанка којем је присуствовала и предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен наводи се да је Средоземље сада суочено са еколошком штетом без преседана и капацитети за одговор су искориштени до граница.

Европски научници сматрају да је Медитеран постао "жариште шумских пожара" због климатских промјена.

Грчка и Турска биле су суочене са најтежим пожарима до сад усљед веома високих температура током љета, док је и на југу Италија ватрена стихија уништила велике дијелове земљишта.

Земље Медитерана постигле су сагласност за јачање међусобне сарадње и позвали ЕУ да ојача механизме цивилне заштите ради помоћи у бољој заштити цивила и околине од све озбиљнијих и комплекснијих катастрофа.