latinica  ћирилица
17/09/2021 |  19:29 ⇒ 18/09/2021 | 07:26 | Аутор: РТРС

Институт за нестале БиХ добио нови сазив Колегијума директора (ВИДЕО)

Марко Јуришић, Никола Перишић и Мујо Хаџиомеровић изабрани су у нови сазив Колегијума директора Института за нестала лица БиХ.

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница Бранимир Којић каже да је Перишић реизабран, иако је већина удружења проистеклих из Одбрамбено-отадбинског рата подржавала кандидатуру Горана Крчмара. Предсједавјући Привременог Управног одбора Института Петар Шикман одговара да Крчмар није задовољио на интервију. Одбацио је и оптужбе да је прекршио закључке Народне скупштине Републике Српске о неучествовању у раду заједничких институција.

Николи Перишићу и Марку Јуришићу српском и хрватском кадру обновљен је мандат у ИНО БиХ. Умјесто Амора Машовића, именован је донедавни делегат СДА у Вијећу народа РС Мујо Хаџиомеровић. Породице несталих из Српске тврде да су се Срби УО Петар Шикман и Остоја Драгутиновић оглушили на њихове захтјеве да подрже избор Горана Крчмара.

- Могу рећи да сам ја испред моје органазације писмено подржао Горана Крчмара и знам да су све то урадиле моје колеге а знам да су то урадиле организације проистекле из протеклог рата. Треба напоменути да су Петар Шикман из ПДП-а и Остоја Драгутиновић из СДС-а прекршили одлуке наших институција да не учуствују у раду заједничких институција, они су учествовали и гласали за избор оваквог колегија директора - каже Бранимир Којић, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница.

Аљонка Џелетовић, члан Савјетодавбног одбора ИНО БиХ, наглашава:

- Удружења из Републике Српске су имала јасну препоруку за Горана Крчмара пошто је он дуги низ година у процесу тражења. Што се тиче господина Николе ја нисам незадовољна његовим радом, али мислим да су породице требале одлучивати а не било ко други - нагласила је Џелатовић.

Предсједавјући Привременог УО ИНО Петар Шикман каже да би Институт био блокиран да није именован нови сазив Колегија директора и да се закључци Народне скупштине о неучествовању у раду заједничких институција не односи на српске кадрове у Институту.

- Колико знам одлука се односила на ПС, Савјет министара и Предсједништво, да се ми нисмо састали онда тек био проблем јер нема ко да води Институт - каже Петар Шикман, предсједавајући Привременог одбора ИНО БиХ.

Тврди да су и Никола Перишић као и Горан Крчмар имали подршку удружења из Републике Српске али да је при избору био пресудан интервју са њима.

- Па јесте један дио подржао Крчмара имају и они који су подржали друге. Крчмар је био кандидадат и ја сам очекивао да ће тај човјек проћи али на основу оного што је показао на интервју нема шанси. Мени је свеједно, немам везе ни са Крчмаром ни са Перишићем - додао је Шикман.  

У сјени неслагања удружења простеклих из Одбрамбено отаџбинског рата са реизбором Николе Перишића, остало је пензионисање Амора Машовића о којем српске породице које трагају за најмилијим говоре са горчином у гласу. Ипак постоје индиције да ће остати у Институту.

- Мислим да је било вријеме да се пензионише. То нас је обрадовало све у Институт не само српске већ и бошњачке могу са правом да кажем - додала је Џелатовић.

- Амор Машовић је већ колико ја знам добио мјесто савјетника код Марка Јуришића, што показује да ће он поново из сјенке да руковОди ИНО - каже Бранимир Којић, предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Сребреница.

Мандат новоизабраних чланова Колегија директора Института траје 4 године. Именовао их је привремени Управни одбор чији легитимитет Српска одавно оспорава јер у њему сједе кадрови које је изабрао ранији сазив Савјета министара и ИЦМП.