latinica  ћирилица
17/09/2021 |  21:22 ⇒ 21:25 | Аутор: СРНА

Балабан: Одлука Скупштине Цетиња потпуни нонсенс

Закључци Скупштине Цетиња наводе на неистиниту тврдњу да је Цетињски манастир у власништву те локалне заједнице, што је потпуни нонсенс, рекао протојереј Игор Балабан, координатор Правног савјета Митрополије црногорско-приморске, поводом изгласавања "инцијативе за враћање Цетињског манастира Црногорској православној цркви".

Балабан је рекао да је Скупштина Цетиња усвојила закључке поводом те грађанске иницијативе у којима се ниједном ријечју не спомиње "враћање" Цетињског манастира такозваној Црногорској православној цркви.

Према његовим ријечима, ови закључци служе у дневнополитичке сврхе и представљају својеврстан покушај локалног отимања светиња, што је прије двије године покушано на државном нивоу.

Балабан је навео да Цетиње не посједује никакво право на објектима Цетињског манастира, чак ни након неуставног уписа из 2005. године.

- Закључци Скупштине у погледу Цетињског манастира су једнако легитимни као када би иста та скупштина покушала да располаже кућом неког од многих приватних власника на чијим је земљишним парцелама такође уписана Престоница - изјавио је Балабан за српски портал "ИН4С".

Он сматра да је оваква одлука локалне Скупштине ништавна и зато што се фалсификују чињенице када тврде да се у Црној Гори "спроводе активности којима се онемогућава остварење права на слободу мисли, савјести и вјероисповијести вјерницима и свештенству Црногорске цркве", повезујући то са околношћу да је наводно потребно да се омогући равноправност у "коришћењу Цетињског манастира".

- Неистина је да је православним вјерницима онемогућено да учествују у вјерским обредима у Цетињском манастиру, али Скупштина Престонице није надлежна да одређује ко, кад и под којим условима може да врши вјерске обреде у вјерским објектима нити да се мијеша у аутономију вјерских заједница по питању учења, поретка, устројства или на било који други начин - нагласио је Балабан.

Према његовим ријечима, управо оваквим атаком на имовину Митрополије долази до кршења права на слободу вјероисповијести и грубог нарушавања принципа секуларности од локалних органа власти који се усуђују да доносе одлуке о стварима које су у искључивој ингеренцији надлежних вјерских институција, а не у рукама грађанских власти.

Он је истакао да се "небронамјерност, једностраност и свађалачки дух" ових закључака огледа и у томе што се помиње наводна узурпација и "континуирана девастација" Цетињског манастира од стране Митрополије, што је ноторна неистина.

- Митрополија чува и унапређује овај манастир већ пет стотина година, а то чини и данас. Таблоидно и измишљено називање`Црквом Србије` помјесне Српске православне цркве чији је Митрополија интегрални дио већ осам вијекова, не заслужује ни коментар. Ови закључци су заиста испод сваког нивоа једног парламента у демократском друштву, па макар и локалног - рекао је Балабан.

Он је оцијенио да је једина донекле свијетла тачка у закључцима дио у којем се каже да ће све те своје намјере Цетиње покушати да оствари пред надлежним државним органима.

- Стога се надамо да ће престати свакодневне пријетње, вријеђања и провокације којима су изложени житељи Цетињског манастира и они који у њега долазе. Немамо никакве сумње нити бојазни да ће сваки непристрасни надлежни орган, било у управном поступку или на суду, препознати и потврдити чињеницу да Цетињски манастир није у својини Престонице - указао је Балабан.

Он је истакао да је Цетињски манастир био и остао црквена својина и отворен за све људе добре воље, "али у свакој кући се зна домаћин, па тако и у Цетињском манастиру".

Скупштина Цетиња подржала је данас грађанску иницијативу да се Цетињски манастир одузме Митрополији црногорско-приморској Српске православне цркве и да се да на кориштење канонски непризнатој невладиној организацији Црногорској православној цркви.