latinica  ћирилица
18/09/2021 |  08:54 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Вишковић: Прича о малигном руском утицају вријеђа здрав разум

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је да корист од пројеката из Русије треба да има цијела БиХ, а не само Република Српска, тако да прича о малигном руском утицају, која се често чује, вријеђа здрав разум.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Боравак наше делегације у Русији није био усмјерен ни против кога. Осјетила се братска љубав и жеља Русије да помогне Српској и то су главни мотиви због којих смо интересантни једној тако моћној земљи и толиком тржишту - рекао је Вишковић за Глас Српске.

Он је нагласио да је гасификација у Српској извјесна, али због нефункционисања институција БиХ једини застој може да буде то што Савјет министара треба дати сагласност.

- За разлику од нас, Федерација БиХ се опредјељује према неком свом јужном крилу које би ишло преко Хрватске. Уколико они желе сагласност за њихов ток, тражићемо да дају сагласност за наш ток и чист рачун. Немамо ништа против њихових пројеката, али не желимо да дозволимо да утичу на наше планове и пројекте - категоричан је Вишковић.

Он је подсјетио да је у Русији делегација Републике Српске имала бројне значајне састанке, а само у компанији "Гаспром" неколико.

- У Гаспромовој кћерки-фирми разговарали смо о утечњавању гаса, а ријеч је о пројекту који треба да омогући да се гас транспортује и користи прије него што буде изграђен магистрални гасовод. Та фирма је већ купила земљу код Зворника и ушла у инвестицију чија је вриједност око 75 милиона КМ - навео је Вишковић и истакао да би изградњом гасне електране и утечњавањем, потрошња гаса у Српској би ишла на више од 200 милиона метара кубних.

Премијер Српске је поновио да је Компанија Биокад заинтересована за тржиште Републике Српске.

- То је велика руска компанија која већ има три-четири регистрована лијека у Агенцији за лијекове БиХ који се користе у Српској. Један је и лијек из сфере онкологије који се користи за лијечење карцинома плућа. Према извјештајима љекара, тај лијек пружа изузетно позитивне резултате код пацијента - рекао је Вишковић.

Говорећи о борби против вируса корона, Вишковић је подсјетио да су институције Српске урадиле шта је требало.

- Имамо данас више од 700.000 доза вакцина, што значи за све који су заинтересовани за вакцинацију. По ко зна који пут апелујем на грађане да се вакцинишу, јер је вакцина једини начин да заштите себе и своју породицу. Зар није сваком грађанину довољан повод да добро размисли чињеница, да у овом моменту у Републици Српској, а вас као озбиљан медиј позивам да то провјерите, јер не морате мени да вјерујете, дакле да у овом тренутку нема ниједан пацијент на респиратору који је вакцинисан - каже Вишковић.

Када је ријеч о ребалансу буџета Републике Српске, Вишковић је подсјетио да је повећан за 236 милиона КМ и да ће први пут бити већи од четири милијарде КМ или прецизније 4,016 милијарди.

Он је нагласио да се повећавају издвајања за плате, пензије, социјална давања, за субвенције, за борачке категорије...

- Јавне инвестиције за ову годину су износиле 45, а ребалансом се повећавају на 150 милиона КМ, Компензациони фонд ће добити 30 милиона више. Оцијенили смо да су захтјеви привредних субјеката за субвенцијама оправдани, па су субвенције за те намјене са три милиона повећане на 7,7 милиона КМ. Захвалан сам привредницима на напорима да повећавају плате и одрже производњу, што је између осталог и омогућила овај ребаланс. Просјечна плата у Српској је прешла 1.000 КМ, а имамо највећи број запослених, раст БДП-а - рекао је Вишковић.

Коментаришући хапшење директора Института за јавно здравство Републике Српске Бранислава Зељковића и још три лица, Вишковић је рекао да одговорност за оно што раде или што су радили морају да сносе како осумњичени, тако и они који их сумњиче.