latinica  ћирилица
18/09/2021 |  09:56 ⇒ 09:57 | Аутор: СРНА

Промовисан роман "Грумен подно Проклетија"

На Сокоцу је промовисан роман "Грумен подно Проклетија" аутора Борислава Косановића из Сомбора, који говори о злочину који су на Косову и Метохији починили Албанци 1985. године над Ђорђем Мартиновићем у околини Гњилана, јер није хтио да прода своју земљу.
Борислав Косановић - Фото: СРНА
Борислав КосановићФото: СРНА

Косановић је новинарима синоћ у Народној библиотеци рекао да је књига писана по мотивима злочина почињеног над Мартиновићем у околини Гњилана кога су у мају 1985. на имању напали албански младићи и набили на колац јер није хтио да им прода своју имовину.

Када је чуо кроз какве је све муке прошао овај човјек у вријеме када се прикривало страдање Срба на тим просторима да би се сачувало братство и јединство у Југославији, Косановић је пожелио да пише о судбини овог човјека и његове породице.

- Желио сам да то обухватим кроз сагу о једној породици у две деценије до оног периода за који сви помињу да је био најљепши и да је тих осамдесетих било најбоље уз братство и јединство, а да су се и такве ствари дешавале нико није ни знао - рекао је Косановић.

Он је нагласио да су многе тадашње генерације одрастале у увјерењу да је ово био најљепши период, да ни млађе генерације нису знале ништа о томе, иако је било много оваквих стравичних догађаја.

Косановић је, како каже, управо због тога одлучио да стравичан догађај по породицу Мартиновић узме за полазну основу романа "Грумен подно Проклетија" и најавио да ће сага о породици са Косова и Метохије бити настављена у три дијела.

Писац планира да обухвати 1999. годину са епилогом о мартовском погрому у 2004. години у коме су страдали многи Срби, свештенство, манастири и цркве, кроз коју ће бити приказана патња српског народа у двије деценије крајем 20. вијека.

Основна порука ове књиге је, каже аутор романа "Грумен подно Проклетија", да Срби не смију заборавити оно што им се дешавало, али треба да опросте и да гледају напријед.

- Ми никада нисмо ни ширили мржњу као народ, иако смо толико пропатили и страдали да би многи народи већ нестали да су на нашем месту. Овакве крупне ствари не смеју да се забораве - нагласио је Косановић.

Директор Народне библиотеке Соколац Божица Јанковић рекла је Срни да је ова установа после дужег времена паузе узроковане пандемијом, синоћ имала прилику да угости књижевника из Сомбора Борислава Косановића.

- Из саме књиге и живе приче аутора о страдању његовог јунака додатно смо спознали патњу и страдања и свих других Срба на Косову и Метохији, па је ова тешка и дирљива тема оставила посебно емотиван утисак на посјетиоце промоције романа - истакла је Јанковићева.

Косановић је до сада објавио седам књига, од чега три збирке поезије, романсирану биографију сомборског глумца Лазара Рајића "Повратак", збирку прича "Табакера грофа Шекериша", те романе "Под сјенком букове шуме" и "Грумен подно Проклетија", који је објавила је издавачка кућа "Словенско слово" из Београда.

Члан је удружења књижевника Србије и Свесловенског књижевног друштва.

Народна библотека Соколац је планирала да у скорије вријеме угости и књижевника новије и млађе српске генерације Ненада Миликића, добитника бројних књижевних награда и признања.